Ungari valitsus karmistas abordireegleid

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán USA-s konservatiivide suurkohtumisel CPAC Dallases 4.august 2022.
Ungari peaminister Viktor Orbán USA-s konservatiivide suurkohtumisel CPAC Dallases 4.august 2022. Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/Scanpix

Ungari parempoolne valitsus andis välja dekreedi, mis nõuab, et arstid demonstreeriksid rasedust katkestada soovivatele naistele loote elumärke.

Esmaspäeval välja antud määrus karmistab abordireegleid, mis seni on olnud suhteliselt liberaalsed.

Nüüdsest tuleb tervishoiuteenuse pakkujail demonstreerima rasedale naisele selgelt tuvastatavaid märke loote elutegevusest ja alles seejärel võib abordiprotseduuri läbi viia. Uus kord hakkab kehtima 15. septembrist.

Siseministeerium ütles esmaspäeval avalduses, et ligi kaks kolmandikku ungarlastest seostab lapse elu algust esimese südamelöögiga ning tänapäevana aparatuur võimaldab tajuda südamelööke juba raseduse väga varases staadiumis, andes nii rasedale naisele laialdasemat informatsiooni.

Ungaris on abort lubatud alates 1953. aastast ja siis kehtima hakanud liberaalsed reeglid on jäänud suuremas osas kehtima tänini.

Peaminister Viktor Orbáni rahvuslik valitsus on võtnud traditsiooniliste pereväärtuste kaitsja rolli ning pakub paljulapselistele peredele märkimisväärseid maksusoodustusi ja toetusi.

Paremäärmusliku erakonna Meie Kodumaa parlamendiliige Dúró Dóra kiitles teisipäeval Facebookis, et valitsus jõustas nende erakonna ettepaneku nõuda enne aborti rasedalt naiselt loote südamelöökide kuulamist.

«See on esimene elu kaitsev samm alates abordi reguleerimisest 1956. aastal, ning lõhub aastakümneid kehtinud tabu,» kirjutas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles