Portugali kohus langetas metsapõlengu protsessil õigeksmõistva otsuse

BNS
Copy
Metsapõlengu järel.
Metsapõlengu järel. Foto: AFP/SCANPIX

Viis aastat pärast Portugali ohvriterohkeimat metsapõlengut, milles hukkus 63 inimest, mõistis kohus teisipäeval õigeks kõik 11 kohtualust, keda süüdistati surma põhjustamises ettevaatamatusest.

Tulekahju puhkes Portugali keskosas Leiria piirkonnas 2017. aasta juuni kuumalaine ajal ning lõõmas viis päeva, hävitades 240 ruutkilomeetri suurusel mägisel alal männi- ja eukalüptimetsa.

Kohtu all olid kõrge tuletõrjetöötaja ja mitu kohalikku ametnikku, samuti Pedrogao Grande piirkonna maanteede hoolduse eest vastutava firma ja elektriettevõtte töötajad.

Pegrogao Grande piirkonnas hukkus umbes 40 inimest ja sai viga veel 44.

Kuigi Leiria kohus leidis puudusi metsapõlengute ennetamises ja nende ohjeldamises, ütles kohtunik Maria Clara Santos, et selle katastroofi põhjustas enneolematu ja täiesti ettearvamatu jõuga loodusnähtus.

Paljud ohvrid surid oma autodes, jäädes leekide eest põgenedes lõksu.

Kohtualuseid süüdistati suutmatuses takistada tuld ja võidelda tulekahjuga, mis laastas Lissabonist 200 kilomeetrit põhja pool asuvat piirkonda.

Kohus rõhutas avalduses, et ei leidnud kinnitust, et surmad või vigasaamised oleksid olnud kohtualuste tegevuse või tegevusetuse tulemus.

Vähem kui kuus kuud pärast Pedrogao Grande õnnetust puhkesid Portugali kesk- ja põhjaosas uued maastikupõlengud, milles hukkus veel 45 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles