Armeenia süüdistab Aserbaidžaani uutes rünnakutes

Copy
Armeenia kaitseministeeriumi 13. septembril 2022 avaldatud video, kus on väidetavalt näha piiri rikkuvaid Aserbaidžaani sõdureid.
Armeenia kaitseministeeriumi 13. septembril 2022 avaldatud video, kus on väidetavalt näha piiri rikkuvaid Aserbaidžaani sõdureid. Foto: Armeenia kaitseministeerium/AP/Scanpix

Armeenia süüdistas kolmapäeval Aserbaidžaani uutes rünnakutes piiril, ehkki Venemaa teatel saavutati teisipäeval relvarahu.

Jerevan teatas esmaspäeva õhtul lahingute puhkemisest Aserbaidžaani vägedega mitmes Armeenia-Aserbaidžaani piirilõigus. Bakuu süüdistas omakorda Armeenia relvajõude provokatsioonides piirialal.

Tegemist oli rängimate lahingutega pärast 2020. aasta Mägi-Karabahhi sõda ning kahel poolel kokku sai surma vähemalt 100 sõjaväelast.

Venemaa teatas teisipäeval relvarahukokkuleppest vaenupoolte vahel.

Nüüd süüdstavad Bakuu ja Jerevan teineteist selle rikkumises.

«Vaenlane tegi taas rünnakuid Jermuki ja Verin Šorža suunal, kasutades suurtükke, miinipildujaid ja suure kaliibriga relvi,» ütles Armeenia kaitseministeerium kolmapäeval.

«Hoolimata rahvusvahelise kogukonna selgest reaktsioonist olukorrale jätkab Aserbaidžaani sõjalis-poliitiline juhtkond oma agressiooniakte suveräänse Armeenia territooriumi vastu, võttes sihikule nii sõjalise kui tsiviiltaristu.»

Aserbaidžaani kaitseministeerium süüdistas teisipäeva õhtul Armeenia vägesid relvarahu rikkumises ning Aserbaidžaani positsioonide ründamises Kelbajari ja Latšini lähedal.

Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Jerevanis, 13. september 2022. 
Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Jerevanis, 13. september 2022. Foto: Armeenia parlament/AFP/Scanpix

Armeenia on palunud taaspuhkenud konfliktis maailma liidritelt abi ning Euroopa Liit, USA, Prantsusmaa, Venemaa, Iraan ja Türgi on väljendanud eskalatsiooni pärast muret ja kutsunud pooli sõjategevust lõpetama.

2020. aasta sügissõjas sai kuue nädala jooksul surma üle 6500 sõduri. Sõja lõpetas Venemaa vahendusel sõlmitud relvarahu.

Aprillis ja mais pidasid Aserbaidžaani president Ilham Alijev ja Armeenia peaminister Nikol Pašinjan Euroopa Liidu vahendusel Brüsselis kõnelusi ja leppisid kokku, et läbirääkimisi jätkatakse rahuleppe sõlmimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles