VIDEOD Esimesed lihtsurelikest leinajad pääsesid kuningannaga hüvasti jätma (1)

Copy
Rahval oli võimalik alates kolmapäeva õhtust Westminster Hallis kuninganna sarga juures hüvasti jätta.
Rahval oli võimalik alates kolmapäeva õhtust Westminster Hallis kuninganna sarga juures hüvasti jätta. Foto: Ben Stansall/Reuters/Scanpix

Pärast pikka ja kannatlikku ootamist nii päikse käes kui vihmas, said esimesed inimesed kolmapäeva hilisel pärastlõunal võimaluse jätta hüvasti valdavalt armastatud kuninganna Elizabeth II-ga, kelle põrm ootab kuni esmaspäevaste matusteni enam kui tuhat aastat tagasi ehitatud Westminster Hallis.

Kuninganna sark, mis oli kaetud kuningliku lipuga ning millel asetses lillal sametpadjal kuninglik kroon, toodi päeval piduliku matuserongkäiguga Buckinghami paleest Westminster Halli.

Enne juurdepääsu võimaldamist avalikkusele, algas hüvastijätutseremoonia lühikese anglikaani kiriku jumalateenistusega, mille viis läbi Canterbury peapiiskop. Kirikusse oli kohale tulnud arvukalt kuningapere liikmeid, seadusandjaid ja muid kõrgeid külalisi, teiste seas vastne peaminister Liz Truss.

Eelnevalt oli värske kuningas Charles III juhtinud oma perekonna protsessiooni surnukirstu järel, mis oli asetatud suurtükialusele ehk lafetile, mida vedas kuus hobust. Seejärel toodi kirst parlamendihoonete kompleksi kõige vanemasse ossa, kus seda hoitakse ööpäevaringse auvalve pilgu all.

Kuningas, tema õved ja pojad, printsid William ja Harry, sammusid täpselt 75 sammu minutis suurtükialuse taga.

Big Beni kellatorn lõi iga minuti järel, samuti tulistasid suurtükid Hyde Parkis iga minuti järel aupauke, kui kirst oli teel Westminsterisse ning tuhanded inimesed olid tulnud rongkäiku vaikides või aeg-ajalt tasase aplausi saatel jälgima.

«Mäletan, kui (kuninganna isa) kuningas George VI suri, see oli talvel, olin siis üheksane,» ütles 79-aastane Ian Gammie AFP-le pärast matuserongkäigu möödumist. «Tegu on justkui ühe teekonna lõpetamisega – kuninganna kroonimise vaatamisest 1953. aastal kuni talle austuse avaldamiseni täna.»

Kuninganna surma järgne 11-päevane leinaaeg päädib matustega esmaspäeval.

Värske kuninga kahe leinava poja kõndimine kirstu järel tõi paljudele meelde mälestuse 1997. aastast, kui William ja Harry, toona vaid vastavalt 15- ja 12-aastastena, kõndisid langetatud päi oma ema, printsess Diana kirstu järel.

Ent tänaseks on kunagi lahutamatud vennad teineteisest võõrandunud, eriti pärast Harry kolimist Ühendriikidesse koos oma ameeriklannast segaverelise abikaasa Meghaniga ning kuninglikest kohustustest lahti ütlemist.

Leinajatele on antud eelhoiatus, et kaheksa kilomeetri pikkuseks venida võiv järjekord võtab kuninganna kirstuni jõudmiseks aega umbes 30 tundi. Kolmapäeva õhtuks oli järjekord umbes viis kilomeetrit.

Seoses leinajatele juurdepääsu võimaldamisega on kohaldatud ranged turvameetmed, mis on sarnased lennujaamades rakendatavaile. Eeldatakse märgatavalt suurema arvu inimeste tulekut kui umbes 200 000, kes olid tulnud hüvasti jätma kuninganna emaga, kes suri 2002. aastal, selgub valitsuse avaldusest.

Hotellikohti on Londonis raske leida, isegi tavapäraselt säästuhindadega toad lähevad 300 naela eest öö kohta.

Samuti on tohutu surve pandud transpordile ja politseile, mille juhid peavad vastutama linna ühistranspordi ja liikluse käigus hoidmise ja sujuvuse ning korra tagamise eest.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles