Armeenia ja Aserbaidžaan jõudsid relvarahus kokkuleppele

BNS
Copy
Foto: Dmitry Astakhov

Armeenia ja Aserbaidžaan jõudsid vaherahu kokkuleppele, vahendas uudisteagentuur Interfax Armeenia Julgeolekunõukogu sekretäri Armen Grigorjani informatsiooni.

«Tänu rahvusvahelise üldsuse kaasamisele õnnestus 14. septembril kella kaheksast õhtul alates jõuda kokkuleppele relvarahu osas. Loodame, et Aserbaidžaan täidab seda kokkulepet,» ütles Grigorjan rahvusringhäälingu telekanalis.

Grigorjan sõnul pole ühtegi dokumenti ega lepingut esialgu veel allkirjastatud. Grigorjan nimetas ühtlasi pealinnas Jerevanis kogunenud meeleavaldajaid «viiendaks kolonniks».

«Tegemist on viienda kolonni miitinguga, mille eesmärk on nõrgestada Armeenia omariiklust. Mõned grupeeringud üritavad korraldada miitingut sisepoliitilise destabiliseerimise eesmärgil, sest need meeleavaldused ei aita kuidagi kaasa tagala tugevdamisele. Need rühmitused üritavad Armeeniat nõrgestada ja saavad korraldusi erinevatest kohtadest,» oli Grigorjan veendunud.

Ametniku sõnul oli Aserbaidžaani agressiooni eesmärgiks nõrgestada Armeeniat ja sundida tegema teatud järeleandmisi.

«Päevakorras on palju küsimusi, kuid peamine on Armeenia suveräänsus. Tahetakse hävitada Armeenia riiklust ja Aserbaidžaan osaleb hea meelega selles protsessis. Tänu meie armeele õnnestus meil selle plaani elluviimist takistada ja pärast seda üritavad teatud grupeeringud Armeenias erinevaid protsesse käivitada,» rääkis Grigorjan.

Ametniku sõnul on Aserbaidžaani tegevuse ja meeleavaldutse eesmärk Jerevanis «viia Armeenia olukorda, kus vabariik lakkab olemast ja saab mõne teise riigi osaks».

Armeenia parlamendi ja valitsushoonete juurde pealinnas Jerevanis kogunes kolmapäeval mitutuhat inimest, kes nõudsid peaministri Nikola Pašinjani tagasiastumist.

Interfaxi korrespondendi teatel on kokkutulnud veendumusel, et «Pašinjan nõustus kõigi Aserbaidžaani nõudmistega».

Kokkutulnud väljendasid ühtlasi hämmeldust, et miks Aserbaidžaani piiril halveneva olukorra taustal pole Armeenias kehtestatud sõjaseisukorda ega läbi viidud mobilisatsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles