Austraalia peaminister toetab Charles III jätkuvat kliimategevust

Copy
Austraalia peaminister Anthony Albanese.
Austraalia peaminister Anthony Albanese. Foto: LUKAS COCH / EPA / Scanpix

Austraalia peaminister Anthony Albanese ütles täna, et Briti vastse kuninga Charles III jätkuv kliimaalane tegevus tema uues rollis monarhina on täielikult vastuvõetav.

Austraalia esindajad sõidavad täna Suurbritanniasse, et võtta seal esmaspäeval osa kuninganna Elizabeth II matustest.

Albanese sõnul on kuninga otsustada, kas ta jätkab kasvuhoonegaaside emissioonide vähendamise eest võitlemist, nii nagu ta tegi seda aastaid Walesi printsina.

«On oluline, et monarhia distantseeriks end parteipoliitilistest teemadest. Kuid siis on olemas teemad, nagu kliimamuutus, kus ma leian, et kui ta peaks jätkama avalduste tegemist selles valdkonnas, siis see on minu meelest täielikult vastuvõetav,» sõnas Albanese Austraalia ringhäälingule ABC.

«See peaks olema miski, mis on poliitikaülene, vajadus tegutseda kliimamuutuse nimel,» lisas ta.

Albanese uus vasaktsentristliku Tööpartei juhitav valitsus on võtnud eesmärgiks vähendada Austraalia kasvuhoonegaaside hulka 42 protsendi võrra, et jõuda aastakümne lõpuks allapoole 2005. aasta taset.

Eelmise, konservatiivse valitsuse võimu ajal oli Austraalia kliimaalane tegevus võrdlemisi loid ning eesmärk oli vähendada emissioone 2030. aastaks vaid 26–28 protsendi võrra.

Albanese valitsus on väljendanud soovi muuta seadust nii, et edaspidi oleks vabariigi president Austraalia riigipea, mitte Briti monarh.

Tema sõnul ei ole rahvahääletuse pidamine Austraalia kui vabariigi loomise üle tema valitsuse esimese kolme aasta programmis jõukohane. Tema prioriteet oli korraldada referendum, mis tunnistaks põhiseaduslikult, et põliselanikud elasid Austraalias enne seda, kui Briti asustajad saabusid sinna 1788. aastal.

Albanesel on ees kohtumine kuningas Charles III, Briti peaministri Liz Trussiga ja ka Kanada valitsusjuhi Justin Trudeauga nädalavahetusel enne matuseid.

Austraalias 1999. aastal korraldatud referendum kuninganna kui riigipea asendamisest presidendiga kukkus läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles