Medvedev soovib põhjendust opositsioonipartei mitteregistreerimisele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
PARNASe liidrid (vasakult) Mihhail Kasjanov, Vladimir Rõžkov ja Boriss Nemtsov. Pilt on tehtud 4. detsembri 2011 riigiduuma valimistel.
PARNASe liidrid (vasakult) Mihhail Kasjanov, Vladimir Rõžkov ja Boriss Nemtsov. Pilt on tehtud 4. detsembri 2011 riigiduuma valimistel. Foto: SCANPIX

Vene president Dmitri Medvedev andis täna justiitsministeeriumile kümme päeva aega selgitamiseks, millistel alustel jäeti registreerimata opositsiooniline Rahvavabaduse partei (PARNAS).

Kremli pressiteenistuse teatel sisaldub see korraldus Medvedevi poolt pärast kohtumist opositsiooni esindajatega allkirjastatud korralduste nimistus. Muu hulgas andis Medvedev korralduse üle vaadata endise kütuseärimehe Mihhail Hodorkovski teise kohtuprotsessi otsus.

Opositsiooniliider Boriss Nemtsov nimetas Medvedevi otsust hilinenuks.

«Viimase poole aasta vältel oleme täheldanud vaid venitamist kohtutes ning võimude jultunud soovimatust järgida põhiseadust ja Venemaa rahvusvahelisi kohustusi, mille kohaselt on võimud kohustatud registreerima ka opositsiooniparteisid, millele juba eelmise aasta septembris osutas Euroopa Inimõiguste Kohus,» osutas Nemtsov.

Erakonna asutajate seas on tuntud opositsioonipoliitikud Mihhail Kasjanov, Boriss Nemtsov, Vladimir Milov ja Vladimir Rõžkov.

Mullu 23. mail esitasid nad justiitsministeeriumile taotluse oma erakonna registreerimiseks. Selleks ajaks oli Parnasil loodud regionaalosakonnad 53 föderatsioonisubjektis ja liikmeskond kasvanud 46 000-ni, ent juuni algul teatas justiitsministeerium nende taotluse tagasilükkamisest.

Samuti ei usu ta, et Hodorkovski tänu Medvedevi korraldusele vanglast vabaneb.

«Olen veendunud, et Hodorkovski ja (tema äripartneri Platon) Lebedevi kriminaalasja ümber ei vaadata – see on väljaspool härra Medvedevi pädevust, ning tänane korraldus peaprokuratuurile pole midagi enamat kui efektne žest, et üritada vähendada avalikku nördimust toimunud presidendivalimiste pärast,» sõnas Nemtsov.

«Tundub, et võimud loodavad, et pärast sellist žesti jääb tänaõhtune protestimiiting Puškini väljakul ära – ent see on asjatu ootus,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles