AK ⟩ Kuninganna Elizabeth II nähtamatu poliitiline pärand

Betty Ester-Väljaots
Copy
Portree kuninganna Elizabethist koos gloobusega aastal 1970. 
Portree kuninganna Elizabethist koos gloobusega aastal 1970. Foto: SCANPIX

Kuninganna Elizabeth II 70-aastast valitsemisaega kirjeldada on sama hea, kui püüda kirjeldada tervet maakera ümbritsevat taevast.

Konstitutsioonilise monarhia esifiguuril ei ole ju mingit kokkupuudet päevapoliitikaga, ei sisepoliitikaga ega riiklike välissuhetega. Samas on tema neutraalne kohalolek tihtipeale tasakaalustanud ja jahutanud kirglikuks kiskunud poliitilisi intriige.

Nähtus nimega Donald Trump tekitas oma isikuga Ameerika Ühendriikide presidendi rollis palju tülisid ja rusikatega vehkimist. London oli täis proteste, kui Trumpi lennuk 2019 juunis Londonis maandus. Kuninganna Elizabeth II inspekteeris koos Ühendriikide presidendiga vägesid ning andis tema auks riikliku õhtusöögi. Ilus kingitus Trumpi fännidele ja sõnum Trumpi vihkajatele, et etikett ja viisakus on tähtsad maailmas, kus üksteise pidev solvamine ei tunne ametiposti ja tiitleid.

Oma kohalolekuga ütles Elizabeth II palju rohkem kui mõni teine sõnadega. Ja seda ka pärast enda surma. Monarhi matuseid planeeritakse samasuguse rutiini ja täpsusega nagu sõjalisi õppusi. Kõik peab olema valmis õigeks ajaks ja sujuma õlitatult. Ilmselgelt on poolmüütilise kuninganna Elizabeth II surm ja ärasaatmine pehmelt öeldes suurejooneline üritus, brittide võimsuse ja uhkuse näitamine. Visiitkaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles