Taiwan: Vene-Hiina suhted kahjustavad üleilmset rahu ja stabiilsust

Copy
Hiina president Xi Jinping koos Vene riigipea Vladimir Putini ja nende Usbekistani kolleegi Shavkat Mirzijojeviga Shanghai Koostööorganisatsiooni riigipeade nõukogu (SCO-HSC) 22. tippkohtumisel Samarkandis.
Hiina president Xi Jinping koos Vene riigipea Vladimir Putini ja nende Usbekistani kolleegi Shavkat Mirzijojeviga Shanghai Koostööorganisatsiooni riigipeade nõukogu (SCO-HSC) 22. tippkohtumisel Samarkandis. Foto: Sergei Bobõlev / Sputnik / Kreml / EPA / Scanpix

Taiwan mõistis reedel teravalt hukka üha sõbralikumaks muutuvad suhted Venemaa ja Hiina vahel, nimetades neid ohuks üleilmsele rahule ja stabiilsusele seoses kahe autoritaarse suurriigi liidri omavahelise kohtumisega.

«(Venemaa) nimetab neid, kes hoiavad alal rahu ja status quo'd, provokatiivseteks, mis näitab ilmekalt, millist kahju tekitab Hiina ja Vene autoritaarsete režiimide liit rahvusvahelisele rahule, stabiilsusele, demokraatiale ja vabadusele,» teatas Taiwani välisministeerium avalduses.

Taipei kohaselt tuleb rahvusvahelisel kogukonnal seista vastu autoritaarsuse levikule.

Vene president Vladimir Putin kohtus neljapäeval oma Hiina ametivenna Xi Jinpingiga näost näkku esimest korda pärast Venemaa agressioonisõja algust Ukrainas, kiites omavahelisi strateegilisi suhteid.

Xi ütles Putinile Usbekistanis Samarkandis Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel, et on valmis tegema koos Venemaaga jõupingutusi selle nimel, et võtta endale suurvõimu roll.

Putin taaskinnitas Venemaa tuge Hiinale seoses autonoomse Taiwaniga, mida Peking peab oma territooriumiks ning mida ta on lubanud ühel päeval, vajadusel kas või jõuga, tagasi võtta.

Suhted kahe autoritaarse liidri vahel panevad Taipeid muret tundma, sest Xi võib võtta eeskuju Venemaa tegevusest Ukrainas ning alustada sissetungi saareriiki.

Taiwani välisministeerium mõistis reedeses avalduses jõuliselt hukka Venemaa, et viimane järgib Hiina kompartei autoritaarset ekspansionistlikku valitsust, mis jätkab valede levitamist rahvusvahelistel üritustel ja «alandab meie riigi suveräänsust».

Hiina ja Venemaa on viimastel aastatel lähenenud teineteisele, püüdes etendada vastukaalu USA domineerimisele.

Xi jaoks on SCO tippkohtumine võimalus näidata end üleilmselt mõjuka riigimehena enne määrava tähtsusega kongressi, mille Hiina Kommunistlik Partei korraldab oktoobris ning millel ta kõigi eelduste kohaselt tagab endale pretsedenditu kolmanda ametiaja.

Pinged Taiwani väinas on kerkinud aastakümnete pinevaimale tasemele seoses USA esindajatekoja spiikri Nancy Pelosi visiidiga saareriiki augusti alguses. Hiina reageeris sellele raevukalt, korraldades Taiwani ümber suurimad lahingmoonaga sõjalised õppused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles