Xi soovib suurendada Hiina ja Türgi vastastikust poliitilist usaldust

Copy
Riigipead maiustamas Shanghai Koostööorganisatsiooni tippkohtumisel Samarkandis. Pildil on vasakult minnes Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev, Tadžikistani riigipea Emomali Rahmonov, Vene president Vladimir Putin, pirukast tükki võttev Türgi liider Recep Tayyip Erdoğan ja seda takseeriv võõrustajamaa Usbekistani president Shavkat Mirzijojev.
Riigipead maiustamas Shanghai Koostööorganisatsiooni tippkohtumisel Samarkandis. Pildil on vasakult minnes Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev, Tadžikistani riigipea Emomali Rahmonov, Vene president Vladimir Putin, pirukast tükki võttev Türgi liider Recep Tayyip Erdoğan ja seda takseeriv võõrustajamaa Usbekistani president Shavkat Mirzijojev. Foto: Usbekistani välisministeerium / EPA / Scanpix

Hiina president Xi Jinping kohtus reedel Usbekistanis piirkondlikul tippkohtumisel Türgi ametivenna Recep Tayyip Erdoğaniga ning kutsus suurendama riikide vastastikust poliitilist usaldust.

Xi ja Erdoğan kohtusid Samarkandis Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel.

Türgi on 2001. aastal moodustatud SCO dialoogipartner. Organisatsiooni kuuluvad Hiina, India, Pakistan, Venemaa ja neli endist Nõukogude Liidu Kesk-Aasia vabariiki – Kasahstan, Kõrgõzstan, Tadžikistan ja Usbekistan.

«Pooled peaksid suurendama vastastikust poliitilist usaldust, austama teineteise põhihuve ning tugevdama Hiina-Türgi strateegiliste koostöösuhete poliitilist vundamenti,» vahendas Hiina riiklik ringhääling CCTV Xi sõnu.

«Me peaksime keskenduma koostöö arendamisele ja kasutama ära mitmesuguseid koostöömehhanisme ja kummagi riigi tugevaid külgi,» lisas Hiina liider.

Xi avaldas ka soovi tihendada koostööd globaalse mõõtmega Vöö ja Tee (BRI) kaubandusprojektis ning ütles, et Hiina ja Türgi peaksid andma panuse rahvusvaheliste tööstus- ja tarneahelate ning toidu- ja energiajulgeoleku kindlustamisse.

Pekingi suhteid Ankaraga tumestab rahvusvaheline kriitika Hiina inimõigusolukorra aadressil. Hiinat süüdistatakse inimõiguste rikkumises uiguuride vastu, kes on turgi keelt rääkiv moslemirahvas riigi loodeosas Xinjiangi Uiguuri autonoomses piirkonnas.

Xi kohtus Samarkandis neljapäeval Vene presidendi Vladimir Putiniga ja reedel Iraani riigipea Ebrahim Raisiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles