Scholz: Saksa relvajõud peavad saama Euroopa parima relvastusega väeks

Copy
Saksa kantsler Olaf Scholz esineb Bundeswehri konverentsil Berliinis.
Saksa kantsler Olaf Scholz esineb Bundeswehri konverentsil Berliinis. Foto: CLEMENS BILAN / EPA / Scanpix

Saksamaa on valmis võtma endale juhirolli Euroopa julgeoleku tagamises, ütles kantsler Olaf Scholz reedel ning tõotas teha riigi relvajõududest parima varustusega väe Euroopas.

«Saksamaa on valmis võtma juhtiva vastutuse julgeoleku eest meie kontinendil,» ütles Scholz. «Meie kui kõige suurema elanike arvu ja majandusega jõu ning kontinendi keskel asuva riigi sõjavägi peab saama Euroopa tavakaitse nurgakiviks, kõige paremini relvastatud väeks Euroopas.»

Scholzi sõnul on Saksa sõjavägi täitnud liiga kaua kõrvalisi rolle nagu «kaevude puurimine, humanitaarabi tagamine, tulvade peatmine ning ka vaktsineerimisega aitamine pandeemia ajal».

«Aga see ei ole teie põhimissioon,» rõhutas ta. «Bundeswehri põhimissioon on kaitsta Euroopa vabadust.»

Kahe sõja pärandiga Saksamaa on püüdnud maailma konfliktide ja sõjalistes küsimustes vaikselt tagaplaanile jääda, kuid Venemaa kallaletung Ukrainale sundis Scholzi valitsust senisest kaitse- ja välispoliitika doktriinist loobuma.

Juba sõja esimestel päevadel teatas kantsler, et luuakse 100 miljardi euro suurune fond Saksamaa sõjalise kaitse tugevdamiseks ja aastakümneid kestnud kroonilise alarahastuse korvamiseks.

Euroopa suurim majandus viib kaitsekulutused kahe protsendini sisemajanduse kogutoodangust, nagu NATO juba aastate eest ette nägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles