Erdoğan kutsus lõpetama sõda Ukrainas niipea kui võimalik (6)

Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan jutustab, kuulavad Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijev, SCO tippkohtumise võõrustajamaa Usbekistani president Shavkat Mirzijojev, Vene riigipea Vladimir Putin, Valgevene liider Aleksander Lukašenko ja Iraani president Ebrahim Raisi.
Türgi president Recep Tayyip Erdoğan jutustab, kuulavad Aserbaidžaani riigipea Ilham Alijev, SCO tippkohtumise võõrustajamaa Usbekistani president Shavkat Mirzijojev, Vene riigipea Vladimir Putin, Valgevene liider Aleksander Lukašenko ja Iraani president Ebrahim Raisi. Foto: Türgi presidendikantselei / AP / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan ütles reedel Usbekistanis piirkondlikul tippkohtumisel, millest võttis osa ka Vene riigipea Vladimir Putin, et ta tahab sõda Ukrainas lõpetada niipea kui võimalik.

«Me teeme jõupingutusi, et lõpetada konfliktid Ukrainas läbi diplomaatia niipea kui võimalik,» ütles Erdoğan Samarkandis Shanghai koostööorganisatsiooni (SCO) tippkohtumisel Türgi diplomaatiliste sammude kohta.

Erdoğan on püüdnud kasutada ära häid töösuhteid Moskvaga ning veenda Putinit pidama Türgis otsekõnelusi Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga.

Ta on jaganud ka Putini muret, et ÜRO ja Türgi vahendusel sõlmitud kokkuleppel Ukrainast väljaveetav vili ei jõua piisavalt paljudesse arengumaadesse.

«Me teeme siiraid pingutusi, et toimetada vili nendeni, kes seda kõige rohkem vajavad, seal hulgas meie vendade ja õdedeni Aafrikas,» ütles Türgi president.

Erdoğanil on reedel Samarkandis kavas ka eraviisiline kohtumine Putiniga.

NATO liige Türgi on varustanud Ukrainat relvadega, kuid on suurendanud sõja jooksul ka kaubavahetust Venemaaga.

Erdoğan põhjendab seda «tasakaalustatud» positsiooni Türgi suure sõltuvusega Vene energiast.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles