Saksamaal peab hakkama teatud kohtades maske kandma

Copy
Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach liidunõukogus rääkimas.
Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach liidunõukogus rääkimas. Foto: Leon Kuegeler/IMAGO/photothek/Scanpix

Saksamaa liidunõukogu kinnitas ära uued koroonareeglid sügiseks ja talveks. Uued reeglid hakkavad kehtivad alates 1. oktoobrist kuni 7. aprillini. Varasemalt oli juba Saksamaa liidupäev uued reeglid vastu võtnud, kuid otsust pidi liidunõukogu kinnitama.

Uute reeglite kohaselt peab üle riigi kandma FFP2 maske pikamaa rongides, hooldekodudes, haiglates ning arstijuures. Hooldekodudes ja haiglatesse minnes peab ka koroonatesti tegema. Lennukites aga maskikohustus enam ei kehti.

Teatud tingimustes saavad Saksamaa liidumaad aga määrata täiendavaid meetmeid. Enam aga ei ole liidumaadel õigust liikumispiiranguid kehtestada, ega koole koroona tõttu kinni panna.

Olenevalt olukorrast võivad liidumaad siiski muuta maskid kohustuslikuks ka kogu ühistranspordis. Maskikandmise võib muuta taas kohustuslikuks ka avalikkusele avatud siseruumides, näiteks kauplustes ja restoranides, kuid siinjuures kehtib erand, et restoranides ning kultuuri-, meelelahutus- ja spordiüritustel ei nõuta maski kandmist negatiivse testi näitamisel.

Ka koolides ja lasteaedades võib muuta testimine kohustuslikuks. Lastele alates viiendast klassist on võimalik kehtestada maskikandmise kohustus koolides, siis kui see on vajalik nõuetekohase õppetöö säilitamiseks.

Liidumaad võivad võtta veelgi täiendavaid meetmeid ainult siis, kui: «on olemas konkreetne oht tervishoiusüsteemi või muude elutähtsa infrastruktuuride toimimisele». Need hõlmavad maskikandmise nõuet ka väliürituste puhul, maksimaalset osalejate arvu siseruumides toimuvate ürituste puhul ning hügieeninõudeid ettevõtete ja muude rajatiste jaoks.

Alla kuueaastased lapsed, samuti kurdid ja inimesed, kellel on maskikandmisest meditsiiniline vabastustõend, on nõuetest vabastatud.

Saksamaa tervishoiuminister Karl Lauterbach oli laialdase kriitika all, sest soovis kehtestada üleriigiliselt õpilastele kohustuse teha enne kooli minekut koroonatest. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles