Putini võidupäeval juhuse hooleks midagi ei jäetud

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud ja sõjaväelased blokeerisid eile Moskva kesklinnas kõik väljakud.
Politseinikud ja sõjaväelased blokeerisid eile Moskva kesklinnas kõik väljakud. Foto: Raigo Pajula

Eile hommikul kell 11 tõttasid paljud moskvalased ärksalt valimisjaoskondade poole.

Moskva linna hariduskeskuses asuvast valimisjaoskonnast nr 1701 välja astunud noormees Umit ütleb, et tema hääletas Vladimir Putini poolt. «Ta on 20 aastat juba võimul olnud (tegelikult valiti Putin presidendiks 2000. aastal – toim) ja teab, kuidas asjad käivad,» sõnab ta põhjenduseks.

Jaoskonnas võtab meid esimesel korrusel vastu naeratav korravalvur Nastja, kelle sõnul praegu veel massiliselt rahvast pole. «Inimesed tahavad hommikul magada, nad tulevad pärast,» märgib ta.

Nastja selja taga seisab kolm letti. Esimese taga müüb noor naine lugemisprille, teise taga keskealine daam aga kõikvõimalikes värvides nelke. Kolmas lauake on täis kuhjatud kalakonserve, kilesse pakendatud forellitükke ja väga soodsa hinnaga kalamarja, viimase juures on ka avatud proovipurgike valge plastlusikaga. Parajasti kilekotitäie kraami ostnud vanem daam sõnab fotograafi nähes, et pildistada pole mõtet – siin toimuvat kõik nii, nagu peab.

Hääletamine toimub korrus kõrgemal. Inimesi on ruumis palju ja tuleb aina juurde. Saali ühe seina ääres seisavad vaatlejad, jälgivad inimesi ja märgivad endale pidevalt midagi üles. Neist üks naine on eriti rahulolematu ja teeb valimiskomisjoni liikmetele pidevalt valjult etteheiteid, nood aga võtavad tema märkused vastu ilmse vaenulikkusega.

Valimisboksides on siniste kardinate vahelt valijad ja nende tegevus selgelt näha, sest riie täielikku eraldumist ei võimalda. Peale vaatlejate peavad saalis toimuval silma peal ka valju hoiakuga rahvamalevlased, kellest üks sõnab fotograafile, kuuldes, et ta on Eestist: «Te seal Eestis vaadake, et me oleme jätkuvalt siin!»

Jaoskonna seinal sibab rahulikult prussakas, keda üks noorepoolne tumedate silmaalustega mees lõpuks märkab ja õnnelikult naeratades maha lööb. Fotograafi pilku märgates kaob tema muie aga sekundiga ja ta taastab oma ametliku hoiaku.

Väga tüdinud näoga turvamehe laual on suur kimp lilli, kommikauss ja eriti mahukas ristsõnaraamat, mille kaas lubab üle 500 eri peamurdmisülesande, ka kõikidel valimiskomisjoni liikmetel seisab dokumentide kõrval kauss kompvekkidega, mida nad hääletama saabunutele lahkelt pakuvad.

Jaoskonna laes on juba kurikuulsuse omandanud veebikaamerad, millest ühe juhe ripub lihtsalt kuhugi ühendamata alla. Üks vaatlejaist, miljardärist üksikkandidaati Mihhail Prohhorovi toetav habemega investeerimispankur, kes oma nime avaldada ei taha, sõnab, et kuna kaamerate testversioon hakkas pilti edastama juba enne valimiste algust ehk eelmisel õhtul, võis sealt igasugu asju näha.

«Kaamerad osutusid tõeliseks öiseks videohitiks. Seal oli näha, et osas valimisjaoskondades käis joomine ja tantsimine – nagu oleks diskoteegis toimuvat üle kantud,» räägib ta ja lisab, et inimesed ei oleks nagu üldse aru saanud, et kogu tegevus jäädvustatakse.

Veebikaamerad pandi 91 000 Vene jaoskonda tegelikult üles Putini korraldusel, et kõik soovijad võiksid veenduda toimuva legitiimsuses.

Jaoskonnast välja saadab meid üks soliidse olekuga kogukas ametnik isiklikult, enne väljumist veel telefoninumbrit küsides, millele ta kohe ka helistab, et veenduda, kas see ikka tirisema ka hakkab.

Hariduskeskuse ees sõnab äsja hääletanud noor Jekaterina Bankovskaja, et tema valis Prohhorovi. «Ta on moodne liider ja ärimees, riigijuhtimine on aga ka nagu äri. Temaga on tulevik,» ütleb ta.

Vanadaam Aleksandra sõnab algul, et see, kelle poolt tema hääletas, on saladus. Kui aga küsida, kas ta Putinit ei valinud, kinnitab kohe, et just Putini poolt tema oma hääle andiski.

Temaga kaasas olev pensionär Vjatšeslav Pertšenko aga sõnab, et tema hääletas Sergei Mironovi poolt. Aleksandra kohta ütleb ta justkui vabandades, et tegemist on tema sugulase, mitte abikaasaga.

Moskva kesklinn on kella kahe paiku korrakaitsjatest umbes. Puškini väljakul, kus algselt pidi täna toimuma ka opositsiooni meeleavaldus, pole näha kedagi, sest plats on igalt poolt sisse piiratud julgeolekujõududega.

Bussitäite kaupa sõdureid istub sõidukites, neist paljud vaatavad igavleva pilguga aknast välja või näpivad oma mobiiltelefone. Väljakul jalutavad politseinikud, vahepeal suitsupausiks peatudes.

RIA Novosti andmeil on Moskva kesklinnas korda hoidma toodud peale 36 500 piirkondliku politseiniku ka 6000 korrakaitsjat teistest rajoonidest. Peale nende on näha igat masti sõjaväelasi, omonlasi ja ajateenijaid, kes on nähtavasti ümber piiranud kõik peamised kesklinna väljakud.

Maneeži väljak on aga täiesti eraldatud, iga ruutmeetri peal paistab olevat mõni korrakaitsja. Ka ei pääse ühelt poolt sisse enam Punasele väljakule, mille ees teatab ruuporiga mees iga sekundi tagant, et väljak on suletud.

Erilist pahameelt valmistab see kahele Maneeži näitustesaali meemessile suunduvale vanadaamile, kes politseinikult küsivad: «Aga kuidas kinni? Pidi ju 14. märtsini lahti olema.» Ka on samavõrd nördinud nägudega kaks tütarlast, kes kaubanduskeskusesse ei pääse.

Paljudel noortel sõduritel ja politseinikel on seismisest silmanähtavalt külm. Nagu tuvid, hoiavad nad päid viltu, et kordamööda kõrvu soojendada. Midagi tegelikult ei toimu, õhus on ainult ootusärevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles