Biden kohtus Venemaal vangistatud ameeriklaste lähedastega

Copy
Venemaal vangistatud USA korvpallitäht Brittney Griner.
Venemaal vangistatud USA korvpallitäht Brittney Griner. Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP/Scanpix

USA president Joe Biden kohtus reedel korvpallitähe Brittney Grineri ja teise Venemaal vangis oleva Ühendriikide kodaniku Paul Whelani sugulastega, teatas Valge Maja.

Eraldi kohtumistel Ovaalkabinetis rääkis Biden esmalt Whelani õe Elizabeth Whelaniga ja seejärel olümpiavõitjast korvpalluri naise Cherelle Grineriga.

Valge Maja ei täpsustanud, kuidas need kokkusaamised kulgesid, kuid riikliku julgeoleku pressiesindaja John Kirby ütles varem ajakirjanikele, et Grineri vabastamiseks «käimas arutelud».

«President ei anna alla. Ta on kindel, et see jääb tema ja meeskonna mõtteis esiplaanile,» ütles Kirby.

Augustis teatas Moskva, et on valmis arutama vangide vahetamist Grineri osas, andes lootust kiirele lahendusele.

Kirby sõnul oli Bideni administratsioon teinud tõsise ettepaneku, kuid venelased ei ole pakkumisele vastanud.

«Need kaks inimest peaksid juba kodus olema ja punkt,» lisas ta.

Griner vahistati Moskva lennujaamas veebruaris, vahetult enne Venemaa sissetungi Ukrainasse, kuna ta omas väikest kogust kanepiõli.

31-aastane korvpallur, kes käis oma koduklubi Phoenix Mercury hooajavälisel perioodil Venemaal Jekaterinburgi naiskonnas mängimas, sai süüdistuse narkosmugeldamises ja talle mõisteti augusti algul üheksa aastat vangistust.

USA endine merejalaväelane Whelan (52) vahistati 2018. aasta detsembris ja Venemaa julgeolekuteenistused süüdistasid teda spioneerimises.

Ta peeti kinni külaskäigul Moskvasse, et osaleda pulmas, kui ta oli võtnud tuttavalt mälupulga, arvates, et see sisaldab puhkusefotosid. Ta ise ei vaadanud sellel olevat sisu, kuid tema advokaadi sõnul sisaldas see «riigisaladusi».

Endine autoosade ettevõtte turvaametnik, kellel on ka Briti, Kanada ja Iiri pass, mõisteti 2020. aasta juunis spionaažis süüdistatuna 16 aastaks vangi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles