LAVi liider lubas koostööd USAga, kuid jäi kindlaks Moskva sidemetele

Copy
USA president Joe Biden ja tema Lõuna-Aafrika Vabariigi kolleeg Cyril Ramaphosa Valges Majas vestlemas.
USA president Joe Biden ja tema Lõuna-Aafrika Vabariigi kolleeg Cyril Ramaphosa Valges Majas vestlemas. Foto: Pete Marovich - Pool Via Cnp/CNP via ZUMA Press Wire / Scanpix

Lõuna-Aafrika Vabariigi liider nõustus eile tegema USA presidendi Joe Bideniga tihedat koostööd tervise, julgeoleku ja kliima küsimustes, kuid hoiatas Aafrika riikide karistamise eest sidemete säilitamise eest Venemaaga.

Bideni administratsioon on suunanud pilgu Aafrikale pärast mõne sealse riigi vastumeelsust Venemaad Ukrainasse tungimise pärast hukka mõista.

President Cyril Ramaphosa nautis ebatavaliselt sooja kohtlemist Bideni poolt nädalaid pärast seda, kui välisminister Antony Blinken LAVis käies lubas, et USA kuulab aafriklasi edaspidi rohkem.

«Peame tõesti veenduma, et mõistame üksteist täielikult,» ütles Biden Ramaphosat Ovaalkabinetis tervitades. «Meie partnerlus on hädavajalik.»

Ramaphosa kinnitas soovi teha koostööd julgeoleku, sealhulgas Lõuna-Aafrika rahutu naaberriigi Mosambiigi, ning kliimamuutuste küsimuses, mis on Bideni administratsiooni peamine prioriteet.

Alustades oma visiiti hommikusöögist asepresident Kamala Harrisega, avaldas Ramaphosa tänu USAle «märkimisväärse toetuse» eest võitluses Covidi pandeemia vastu.

«Visiit on tõesti seotud Lõuna-Aafrika ja USA suhete tugevdamisega,» ütles Ramaphosa ja lisas, et Washingtonil on kogu Aafrika julgeolekus «võtmeroll».

Kuid Ramaphosa hoiatas Bidenit USA esindajatekojas heaks kiidetud eelnõu eest, mis nõuab strateegiat Moskva rolli vastu Aafrikas.

Ramaphosa sõnul ei tohiks aafriklasi «karistada» nende ajalooliselt neutraalse positsiooni eest suurriikide suhtes.

«Ma arvan, et see kahjustab Aafrikat ja marginaliseerib kontinenti,» ütles Ramaphosa pärast kohtumisi ajakirjanikele.

«Meile ei tohiks öelda keegi, kellega võime suhelda.»

Järjestikused USA valitsused on keskendanud suure osa oma energiast Aafrikas sellele, et võidelda Hiina kasvava mõjuga, millest on saanud Musta mandri domineeriv kaubanduspartner.

Kuid Venemaa sissetung Ukrainasse on vallandanud uue rinde võitluses mõjuvõimu pärast Aafrikas, kus paljud riigid on tõrksad Moskva survestama.

USA on püüdnud rõhutada Venemaa kallaletungi rolli toiduainete hinnatõusus, kuna Ukraina oli üks Aafrika suurimaid teravilja tarnijaid.

Venemaa on püüdnud süüdistada toidupuuduses lääne sanktsioone, kuid USA sõnul ei piira ta põllumajandus- ega humanitaarabi saadetisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles