Bosnia serblaste liider soovib Putini toetust Euroopa rahuvalvajate jäämiseks riiki

Copy
Vene president Vladimir Putin ja Bosnia serblaste poliitiline liider Milorad Dodik selle aasta juunis Peterburi majandusfoorumil.
Vene president Vladimir Putin ja Bosnia serblaste poliitiline liider Milorad Dodik selle aasta juunis Peterburi majandusfoorumil. Foto: Gavriil Grigorov/TASS Host Photo Agency Pool via AP / Scanpix

Bosnia serblaste poliitiline liider Milorad Dodik ütles eile, et ta palub Vene presidendilt Vladimir Putinilt toetust Euroopa rahuvalvajate hoidmiseks Bosnias takistamaks nende asendamist NATO missiooniga.

Euroopa Liidu rahuvalvemissioon on taganud rahu Bosnias alates 1990ndate aastate sõjast. ÜRO Julgeolekunõukogu uuendab seda igal aastal ning praegused volitused lõppevad 3. novembril.

Bosnia meedia teatas hiljuti viitega «diplomaatilistele allikatele», et NATO saadab Bosniasse oma üksused, kui Euroopa Liidu mandaati tähtajaks ei uuendata.

Dodik, kes on hoidnud sõbralikke suhteid Putiniga, teatas, et mandaadi uuendamine on üks kõneluste teema, kui ta kohtub teisipäeval Moskvas Venemaa presidendiga.

«Ma teen president Putinile ettepaneku, et Venemaa tegutseks selle missiooni pikendamist pooldavalt, et vältida arutelu sel teemal, nagu mõned soovivad, nimelt NATO suurema kohaloleku üle» Bosnias, ütles Dodik Serbia pealinna Belgradi külastades.

NATOl on juba esindus Bosnia pealinnas Sarajevos, kuid üksikute töötajatega.

Bosnia, mida juhib kolmepoolne presidentuur, soovib astuda NATOsse, kuid Bosnia serblaste poliitilised liidrid on sellele kindlalt vastu.

24. veebruaril, kui Vene väed tungisid Ukrainasse, teatas ELi missioon Bosnias täiendavalt 500 sõjaväelase saatmisest Bosniasse lisaks juba seal olevale 600 inimesele.

USA välisminister Antony Blinken ütles aprillis senati väliskomitees, et lääneriigid uurivad alternatiivseid lahendusi tagamaks rahvusvahelise missiooni kohalolekut Bosnias, kui Venemaa peaks blokeerima ÜRO-toetatud rahuvalvemissiooni pikendamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles