Saksamaa kantsler: sõltumata erimeelsustest jääb Putiniga vestlustel toon alati sõbralikuks (10)

Postimees
Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Foto: Clemens Bilan/Epa/Scanpix

Saksamaa kantsler Olaf Scholz rääkis Deutschlandfunkile antud intervjuus oma teisipäevasest telefonikõnest Putiniga ning Saksamaa rollist Ukrainale relvaabi andmisel. Scholz rõhutas, et nende saadetud relvad on võtmetähtsusega ning relvaabi on liitlastega kooskõlastatud. Telefonikõne tulemusel mingeid edasiminekuid Scholzi sõnul ei toimunud: «Putin järgib muutumatult imperialistliku eesmärki annekteerida osa oma naaberriigi territooriumist.»

Sakasamaa kantsler rääkis pärast mitme kuu pikkust vaheaega teisipäeval uuesti telefoni teel Putiniga. Saksamaa valitsuse andmetel kestis vestlus 90 minutit. Scholz nõudis, et Ukrainas toimuvale Venemaa agressioonisõjale leitaks võimalikult kiiresti diplomaatiline lahendus, mis põhineks relvarahul, Venemaa vägede täielikul väljaviimisel ning Ukraina territoriaalse terviklikkuse ja suveräänsuse austamisel.

Vestlustel Venemaa presidendi Vladimir Putiniga on isegi pärast Venemaa Ukraina vastase agressioonisõja algust: «alati jäänud toon sõbralikuks [..] isegi kui meie vaated antud teemal on väga, väga erinevat,» ütles Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz Deutschlandfunkile antud intervjuus.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles