Kasahstani president piiras riigipea ametiaegu, ennistas pealinna nime (3)

Copy
Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev.
Kasahstani president Kassõm-Žomart Tokajev. Foto: Sergey Bobylev/Sputnik/Reuters/Scanpix

Kasahstani riigipea allkirjastas täna seaduse, mis piirab presidendi ametiaegu ja annab pealinnale tagasi vana nime. Tegemist on järjekordse sammuga oma eelkäija pärandi murdmisel.

Presidendiamet teatas veebilehel, et president Kassõm-Žomart Tokajev kirjutas alla seadusele, millega piiratakse presidendi mandaadid ühe seitsmeaastase ametiajaga. Päev varem oli meetme heaks kiitnud parlament.

Seadusega ennistati ka pealinna nimi Astanaks. Nimi oli muudetud 2019. aasta märtsis ametist lahkuva presidendi Nursultan Nazarbajevi auks Nur-Sultaniks.

Vastavalt presidendi veebisaidil avaldatud määrusele jõustub muudatus kohe.

Tokajev võttis Nazarbajevilt juhtimise üle 2019. aastal ja on järkjärgult distantseerunud mehest, kes oli energiarikast riiki kolm aastakümmet raudse rusikaga valitsenud.

Tokajev on käivitanud reformid ja nõudnud «täiesti uusi standardeid ausate ja avatud mängureeglitega poliitilisele süsteemile».

Jaanuaris puhkesid riigis rahutused, milles hukkus lõpuks üle 200 inimese.

Tokajev on sügiseks välja kuulutanud erakorralised presidendivalimised, kuigi kuupäeva pole veel kinnitatud.

Äsja külastas Kasahstani Hiina president Xi Jinping, kes väljendas valmisolekut toetada seda Kesk-Aasia vabariiki «riikliku iseseisvuse, suveräänsuse ja territoriaalse terviklikkuse kaitsmisel».

Peking toetab kindlalt reformikava, mida Tokajev on ette võtnud riigi stabiilsuse ja arengu säilitamiseks ning seisab samavõrd kindlalt vastu igasugusele välisele jõule, mis püüab Kasahstani siseasjadesse sekkuda, vahendas Hiina rahvusringhääling CCTV Xi sõnu

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles