Camilla: kuninganna Elizabeth II oli üksik naine meeste maailmas (1)

Copy
Briti vastne kuninga abikaasa Camilla ja Walesi printsess Catherine vestlevad laupäeval Buckinghami palees korraldatud lõunal Briti Rahvaste Ühenduse kindralkuberneride auks.
Briti vastne kuninga abikaasa Camilla ja Walesi printsess Catherine vestlevad laupäeval Buckinghami palees korraldatud lõunal Briti Rahvaste Ühenduse kindralkuberneride auks. Foto: Stefan Rousseau / AP / Scanpix

Suurbritannia vastne kuninga abikaasa Camilla avaldab hiljem pühapäeval eetrisse minevas usutluses austust eelmisel nädalal surnud kuninganna Elizabeth II-le, kes lõi endale ise rolli kui üksik naine meeste valitsetud maailmas.

Esimeses avalikus kommentaaris pärast oma ämma, kuninganna Elizabeth II surma, ütles kuningas Charles III abikaasa Camilla Briti ringhäälingule BBC, et 1952. aastal vaid 25-aastaselt trooni pärinud monarhile oli uus roll väga «keeruline».

«Tema jaoks pidi olema niivõrd keeruline olla üksik naine, polnud ju naispeaministreid ega -presidente. Ta oli ainus, nii et ma leian, et ta lõi endale ise oma rolli,» ütles Camilla eelsalvestatud usutluses, mis läheb eetrisse pühapäeva õhtul enne üleriiklikku vaikuseminutit, mis algab kell 20 (Eesti aja järgi kell 22).

«Ta oli osa meie elust alati. Mina olen praegu 75 ja ma ei suuda meenutada kedagi teist, välja arvatud, et kuninganna oli olemas,» ütles Camilla.

«Tal olid sellised imelised sinised silmad, mis panid kogu ta näo särama kui ta naeratas,» meenutas Camilla. «Jään igavesti mäletama tema naeratust. See naeratus on unustamatu.»

Veebruaris, enne oma trooniletõusu 70. aastapäeva, lõpetas kuninganna Elizabeth II vaidlused selle üle, kuidas tuleks Camillat nimetada siis, kui tema vanimast pojast Charlesist ühel päeval kuningas saab.

Monarh ütles, et tema «siiras soov» on Camilla nimetamine kuninga abikaasaks (Queen Consort), «jätkates tema enda lojaalset teenistust».

Camilla on asunud uude rolli märkamatult pärast seda, kui tal õnnestus pikkamisi ümber pöörata rahva vastuseis, mis oli kestnud aastaid.

Kuninga abikaasa Camilla on reisinud uue suverääniga koos mööda Suurbritanniat. Samuti osales ta lühikesel jalutuskäigul Buckinghami palee esisel, kus kohtus rahvaga, uue kuninga väljakuulutamise tseremoonial, aga ka sõitudel Šotimaale, Põhja-Iirimaale ja Walesi.

Charles ja Camilla abiellusid viimaks 2005. aastal, pärast pikaajalist armulugu, mis osaajaliselt oli ka otsene petmine Charlesi toonase abikaasa, Walesi printsess Diana suhtes.

Camilla on pikka aega seisnud silmitsi paljude brittide meelepahaga, kes süüdistavad teda Charlesi esimese abielu nurjumises.

Ehkki Camilla ei ole kuningliku pere populaarseimate liikmete seas, on tema toetus märkimisväärselt kasvanud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles