Biden käis kuninganna sarga juures viimset austust avaldamas (1)

Copy
Majapidamismeister Sir Tony Johnstone-Burt tervitab USA presidenti Joe Bidenit koos esileedi Jill Bideniga  Londonis Buckinghami palees.
Majapidamismeister Sir Tony Johnstone-Burt tervitab USA presidenti Joe Bidenit koos esileedi Jill Bideniga Londonis Buckinghami palees. Foto: POOL

USA president Joe Biden avaldas pühapäeval Londonis viimset austust kuninganna Elizabeth II-le, pannes ootele tavalised leinajad, kes ootasid tohutus järjekorras oma võimalust monarhi sarga juurde pääseda.

Biden lõi risti ette ja pani käe südamele, seistes koos oma naise Jilliga Westminster Hallis, kuhu oli välja pandud lipuga kaetud kirst.

Seejärel suundusid USA liider, Jaapani keiser Naruhito, Prantsusmaa president Emmanuel Macron ja teised riigipead üle kogu maailma vastuvõtule kuningas Charles III juurde.

Seitsekümmend aastat valitsenud kuninganna suri 8. septembril 96-aastaselt.

Riiklikud matused, mis on esimesed Suurbritannias pärast Winston Churchilli surma 1965. aastal, toimuvad esmaspäeval Londoni Westminster Abbeys kell 11.00.

Biden on üks mitmesajast liidrist üle kogu maailma, kes koos umbes 2000 muu külalisega võtavad osa sellest kurvast ja ajaloolisest sündmusest.

Kui Euroopa Liidu, Prantsusmaa, Jaapani ja paljude teiste riikide juhid osalevad, siis Venemaa, Afganistani, Myanmari, Süüria ja Põhja-Korea liidrid kutsutud ei ole.

Vene välisministeerium nimetas läinud nädalal seda otsust «sügavalt ebamoraalseks» ja kuninganna mälestust teotavaks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles