Ukraina peaprokurör: oleme tuvastatud 34 000 sõjakuritegu

Copy
Ukraina kohtueksperdid tegelevad Izjumi lähedal metsa maetud surnukehade väljakaevamisega. Tööd jagub neil vähemalt nädalaks.
Ukraina kohtueksperdid tegelevad Izjumi lähedal metsa maetud surnukehade väljakaevamisega. Tööd jagub neil vähemalt nädalaks. Foto: Dmitri Kotjuh

Ukraina peaprokurör Andri Kostin teatas, et eilseks oli tuvastatud umbes 34 000 Venemaa sissetungi tagajärjel Ukrainas toime pandud sõjakuritegu.

«Oleme registreerinud Ukrainas 34 000 sõjakuritegu. Kui rääkida juhtumite tähtsuse järjekorda seadmisest [..] Harkivi piirkonnas, sealhulgas Izjumis toime pandud sõjakuritegudest, siis loomulikult on sellised juhtumid meie jaoks esmatähtsad,» ütles Kostin teleusutluses.

«Sellegipoolest on meil endiselt töös palju juhtumeid, mis algatati sellistes kohtades, nagu Butša, Irpin. Ja kõikide Ukraina tsiviilobjektide tulistamised ja hävitamised on samuti talletatud ja neid uuritakse,» lisas ta.

Samas juhtis ta tähelepanu Vene agressori toimepandud võimalike sõjakuritegude tohutule hulgale. «See, mida me praegu näeme, on Vene agressori käekiri, see, mida nad teevad okupeeritud territooriumil. Ja nagu me Izjumis näeme, tundub mulle, et kuhu iganes Vene vägi tuleb, muudavad nad selle uueks Butšaks,» ütles peaprokurör.

Kostin ütles ka, et peaprokuratuuril on pooleli üle 40 okupantide seksuaalkuriteo uurimise.

«Meie jaoks on oluline inimestega suhelda ja neid juhtumeid tundma õppida, et nende juhtumite ohvritest teataks. Ja sel põhjusel peame tihedat sidet oma ametivendadega Euroopa riikides, kus on palju ukrainlasi, kes põgenesid Euroopasse, mõni neist võib olla seksuaalvägivalla ohver või tunnistaja,» ütles ta.

Ta märkis, et peaprokuratuuris on juba menetluses genotsiidiasi ning ta on ühenduses Rahvusvahelise Kriminaalkohtu ja selle prokuröri Karim Ahmad Khaniga, sest genotsiidiasja menetlemiseks on volitused ka Rahvusvahelisel Kriminaalkohtul.

«Mõistame, et kõik need asjaolud viivad kokkuvõttes meid võimaliku [Venemaa] genotsiidikuriteos süüdimõistmiseni,» rõhutas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles