Itaalia paremäärmuslaste juht toetab Orbáni võitluses ELiga

Copy
Itaalia paremäärmuslaste liider Giorgia Meloni.
Itaalia paremäärmuslaste liider Giorgia Meloni. Foto: Pasquale Gargano/Pacific Press via ZUMA Press Wire / Scanpix

Itaalia paremäärmuslaste liider Giorgia Meloni, kelle puhul ei välistata 25. septembri üldvalimiste võitu, kritiseeris Euroopa Liitu ähvarduste eest peatada Ungari rahastamine ja hoiatas riikide tõukamise eest Venemaa rüppe.

Tema postfašistilik partei Itaalia Vennad, mil on tihedad sidemed Ungari populistliku peaministri Viktor Orbániga, on keskendunud oma valimiskampaanias rahvusluse platvormile, mida nimetab teistsuguseks Euroopaks ning mis taotleb suuremat võimu liikmesriikidele.

«Tõelised euroopa-vastased on need, kes – ajal, kui meid rünnatakse ja EL peaks olema palju ühtsem ja tugevam kui kunagi varem – vaidlevad, et Euroopas on A-rühm ja B-rühm ning teevad kõik selleks, et tõugata Ungari (Vene presidendi Vladimir) Putini käte vahele,» ütles Meloni täna avaldatud usutluses ajalehele Il Giornale.

«Me peame töötama täpselt vastupidises suunas – tooma Euroopa rahvad lähemale üksteisele kui et kaugendada ja lõhestada neid,» sõnas ta. Meloni mõistis hukka «õigusriigi küsimuse kasutamist kui ideoloogilist nuia, millega lüüa neid, keda ei peeta joondunuks».

Euroopa Parlament tegi eile ettepaneku peatada 7,5 miljardi euro suurune toetus Ungarile, oodates Budapestilt korruptsioonivastaste reformide elluviimist. Ühendus on olnud eri meelt Ungariga mitu kuud, kuna Brüssel kahtlustab Orbáni valitsust õigusriigi põhimõtete õõnestamises ja ELi raha kasutamises oma toetajate rikastamiseks.

Meloni kritiseeris eile teleusutluses ka ELi hoiakuid Poola suhtes, mis mängib samuti õigusriigi põhimõtetega. «Orbán teeb ise oma otsused. Mina ei tee seda, mida Orbán ütleb. Mina ei tee, seda, mida keegi ütleb. Mina seisan vaid Itaalia rahvuslike huvide eest.»

Meloni on osa parempoolsete koalitsioonist, kuhu kuulub ka Matteo Salvini paremäärmuslik Liiga ja Silvio Berlusconi Forza Italia. Parempoolsetele näitavad arvamusküsitlused 46 protsenti häältest, mida on tunduvalt rohkem nende vastastest.

Ungari ei ole enam täielik demokraatia ja Euroopa Liit peab tegema kõik, et tuua Budapest uuesti kooskõlla Euroopa väärtustega, tõdes neljapäeval Euroopa Parlament.

Parlamendiliikmed andsid 433 poolt- ja 123 vastuhäält, et kirjeldada populistliku peaministri Viktor Orbáni juhitavat Ungarit «hübriidrežiimina», mis tõsiselt rikub ELi demokraatlikke norme.

Hääletus oli suures osas sümboolne ega muuda ELi otsustusprotsessi, mis nõuab kõigi 27 liikmesriigi, sealhulgas Ungari, nõusolekut, et langetada otsuseid olulistes küsimustes, nagu sanktsioonid Venemaale.

ELi seadusandjad kiitsid hääletusega lõplikult heaks parlamendi aruande, milles öeldakse, et Ungari on alates 2018. aastast demokraatlike ja põhiõiguste osas valitsuse tahtlike ja süstemaatiliste sammudega vähikäiku teinud.

Ungari mõistis hääletuse teravalt hukka. «Ma pean seda ungarlasena solvanguks, kui keegi seab kahtluse alla Ungari võimekuse demokraatiaks,» ütles Ungari välisminister Péter Szijjártó hiljem neljapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles