Soomes Vene turistide massidega veel probleeme polnud, kuid see võib nädalavahetusel muutuda (2)

Postimees
Copy
Autod ootamas Eesti Vene piiril.
Autod ootamas Eesti Vene piiril. Foto: Janis Laizans/reuters/Scanpix

Poola ja Balti riikide otsus sulgeda oma piirid Venemaa turistidele ei ole seni suurendanud Vene turistide arvu Kagu-Soome piiripunktides, teatas YLE.

Eesti, Läti, Leedu ja Poola otsus piirata Vene turistide sissevoolu jõustus täna ning Soome on nüüd ainus maismaatee Venemaa turistidele Venemaalt Euroopa Liitu. Tänasest ei tohi riikidesse siseneda ka need Venemaa kodanikud, kellele on Schengeni lühiajalise viisa väljastanud mõni teine riik.

Soome piirivalve hindas ka eelnevalt, et muudatus ei too kaasa tungi Kagu-Soome piiripunktidesse. Siiski on arvestatud liiklusmahu suurenemisega.

Piirivalve komandöri asetäitja, kolonelleitnant Jukka Lukkari Kagu-Soome piirivalveametist ütles Ylele, et võimalikku Vene turistide hulga kasvu võib oodata eelseisvatel nädalavahetustel, sest puhkusereisid on tavaliselt planeeritud nädala lõppu.

«Loomulikult jälgime iga päev tähelepanelikult piiriülest liiklust, aga ma arvaks, et kui Balti riikide turismiliiklus kuidagi kajastub Kagu-Soomes, siis võib see olla nähtav selle nädala lõpust või järgmise nädala lõpust,» seletas Lukkari.

Ka Baltimaades ei pidanud masse tagasi suunama

Leedu riikliku piirivalveameti (VSAT) ülem Rustams Ljubajev ütles LRT-le, et täna südaööst kuni hommikul kelal üheksani ei ubatud Leedu territooriumile siseneda üheteistkümnel Venemaa kodanikul. Enamik neist püüdis tema sõnul siseneda riiki Kybartai piiripunkti kaudu.

«Kõik ülejäänud üritasid tulla läbi Leedu-Valgevene piiri. Hommikul õnnestus mul rääkida oma läti kolleegi, piirivalveameti ülemaga. Tema andmetel ei olnud keskööst alates Lätis ühtegi Venemaa Föderatsiooni kodanikku, keda ei lastud sisse,» ütles Ljubajev.

«Venemaa inimesed, ärge üritage piiri ületada, te ei ole siin teretulnud – te peate lõpetama sõja Ukraina vastu ja lahkuma sellest ilusast riigist!», säutsus Läti välisminister Edgar Rinkevics.

Poola asevälisminister Marcin Przydacz arvates on Vene kodanike riiki laskmise piiramine õigustatud: «kuna valdav enamik venelasi toetab Vladimir Putini tegevust Ukrainas, siis usun, et sellised otsused, mis piiravad reisimisvõimalusi, on täiesti õigustatud.»

«Eriti pärast seda, mida maailm on viimastel päevadel näinud, nimelt fotosid ekshumatsioonidest Izjumis, mis kinnitavad, et tõenäoliselt on taas kord toime pandud sõjakuritegusid, tuleks rakendada selliseid vahendeid, et avaldada Venemaa Föderatsioonile survet,» seletas Przydacz PolskieRadiole.

Neli viiest Venemaaga piirnevast Euroopa Liidu riigist hakkasid täna südaööst keelama Venemaa turistidel riikidesse sisenemist ka juhul kui neil on Schengeni viisad, mis on väljastatud mõnes muus riigis.

Poola, Eesti, Läti ja Leedu kehtestasid uued piirangud. Soome otsustas aga uute piirangutega mitte kaasa tulla ning vähendas vaid viisat taotlevate Venemaa reisijate konsulaarabinõude arvu.

Uued piirangud on suunatud turistidele (Schengeni lühiajalise viisaga reisijatele) ning ELis varjupaika otsivad Venemaa teisitimõtlejad, veoautojuhid, diplomaadid, pagulased jaELi riikide alalised elanikud ning pereliikmeid külastavad isikud on erandid, kellele uued piirangud ei kehti.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles