INTERVJUU ⟩ Euroopa Parlamendi president Roberta Metsola: Euroopa Liit eiras Eesti hoiatusi Venemaa kohta

Meinhard Pulk
, ajakirjanik, Strasbourg
Copy
Me peaksime Ukrainale andma kõik, mis võimalik, ütleb Roberta Metsola.
Me peaksime Ukrainale andma kõik, mis võimalik, ütleb Roberta Metsola. Foto: Javier Jimenez Arbelo

Sanktsioonipoliitikas pole ühehäälsuse nõude kaotamine Euroopa Liidu Nõukogus võluvits, ütles Postimehele antud intervjuus Euroopa Parlamendi spiiker Roberta Metsola, kelle sõnul pole kvalifitseeritud häälteenamuse meetod mitmes teises valdkonnas toiminud poliitilise tahte puudumise tõttu.

Kui palju on Euroopas näha sõjaväsimust, eelkõige energiakriisi vaatepunktist?

Esmalt peame meenutama, et hinnad hakkasid tõusma juba enne sõda. Isegi siis oli rünnakuid poliitika äärmustest: põhjus olevat rohediil, mille üle ei oldud hakatud isegi läbirääkimisi pidama. Pandeemia järel on hakanud nõudlus kiiresti kasvama, mistõttu hinnad kallinesid. Samas ei saa eitada, et riigid, kes olid või on Vene gaasist rohkem sõltuvad, peavad nüüd leidma kohese ja keskpika lahenduse alternatiivsete energiaallikate näol.

Võrreldes veebruariga olen näinud palju positiivseid reaktsioone: nüüd on Vene gaasi osakaal üheksa protsenti, sest oleme energiaimpordi allikaid ning partnereid mitmekesistanud, lisaks ühendanud elektrivõrke teiste riikidega.

Lõppeesmärk peab olema täielik sõltumatus Vene gaasist. See on võtnud liiga kaua aega, ma olen seda öelnud ka Eesti inimestele. Kõik need aastad vaatasime kõrvale, kui Eesti palus meil silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles