Orkaan Fiona maabus Dominikaani Vabariigi rannikul

BNS
Copy
Orkaan Fiona jõudis Dominkaani rannikule
Orkaan Fiona jõudis Dominkaani rannikule Foto: EPA/Scanpix

Puerto Ricot räsinud orkaan Fiona maabus esmaspäeval Dominikaani Vabariigi rannikul, teatas USA riiklik orkaanikeskus.

«Orkaani Fiona kese maabus Dominikaani Vabariigi rannikul Boca De Yuma lähedal. Tuule kiirus oli maale jõudes umbes 41 meetrit sekundis,» teatas orkaanikeskus.

Dominikaani Vabariigi võimude informatsiooni kohaselt on orkaani tõttu üleujutatud mitmed maanteed ning torm on maha paisanud puid ja elektriliine eriti Punta Cana piirkonnas.

Esmaspäeval liikus Fiona Puerto Rico territooriumilt Dominikaani Vabariiki, kus umbes pooltele provintsidele anti orkaanihoiatus.

Fiona tugevnes esmaspäeva hilisõhtul teise kategooria orkaaniks, teatas USA riiklik orkaanikeskus ja hoiatas, et Dominikaani Vabariigis ja Puerto Ricos jätkuvad üleujutused.

Puerto Rico kuberneri sõnul oli sealne kahjude ulatus «katastroofiline».

Esialgu pole surmajuhtumitest teada antud, ent USA ametnikud ütlesid, et kahjude ulatust on võimatu öelda, kuna torm alles möllab.

Puerto Rico lõunaosas võib sadada maha kuni 760 millimeetrit sademeid. Poole vähem ennustatakse Dominikaani Vabariigi idaosale, kus võimud on andnud inimestele korralduse püsida kodus ja keelanud randadel viibimise.

«Oluline on inimestel mõista, et see pole veel läbi,» ütles San Juanis riikliku ilmateenistuse meteoroloog Ernesto Morales, lisades, et üleujutused on jõudnud «ajalooliste tasemeteni». Võimud evakueerivad või päästavad mitmel pool saareriigis sadu inimesi.

«Kahju, mida me näeme, on katastroofiline,» ütles kuberner Pedro Pierluisi.

Pruun tulvavesi vallutas tänavad ja kodud ning neelas enda alla Puerto Rico lõunaosas asuva lennujaama stardi- ja maandumisraja.

Fiona tekitas ulatuslikku kahju ka maanteedel, tõmmates kaasa asfalti ja uhtudes minema ka ühe silla Utuados. Silla oli paigaldanud rahvuskaart pärast neljanda kategooria orkaani Maria hävitustööd 2017. aastal.

Torm peaks laienema Atlandi ookeanile pärastlõunal ja mööduma Turks ja Caicose saarte lähistelt. Bermudani jõudes võib see tõusta võimsaks orkaaniks, seda neljapäeva õhtul või reedel.

Fiona tabas Puerto Ricot täpselt orkaani Hugo aastapäeval, kui see jõudis 1989. aastal kolmanda kategooria orkaanina kohale ja tekitas palju kahju, ning kaks päeva enne 2017. aastal hävitustööd teinud orkaani Mariat, millest inimesed pole siiani taastunud.

Maria põhjustas ligi 3000 inimese surma ja hävitas suure osa elektrivõrgust. Viis aastat hiljemgi on enam kui 3000 majapidamisel endiselt sinised koormakiled katuseks.

Võimud teatasid esmaspäeval, et 3,2 miljoni elanikuga saareriigis on elektrivarustus taastatud 100 000 kliendil.

USA president Joe Biden kuulutas Ühendriikidele kuuluval territooriumil välja kriisiolukorra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles