Türgi president: Rootsi on terrorismi häll

Postimees
Copy
Türgi president Recep Tayyip Erdogan.
Türgi president Recep Tayyip Erdogan. Foto: ALEXANDR DEMYANCHUK / Sputnik / AFP / SCANPIX

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan väljendas intervjuus PBS NewsHour'ile väga häälekalt oma riigi jätkuvat vastuseisu NATO laienemisele Soome ja Rootsi, vahendas The Guardian. 

«Rootsi on terrorismi häll ja terroristid on imbunud isegi nende parlamenti,» sõnas Erdoğan.

«Stockholmis näeme terroristide kohalolekut kogu aeg. Bännereid, terroristlike organisatsioonide juhtide plakateid on ohtralt,» ütles Türgi president. «Nad loobivad loosungeid. Ja nad ründavad süütuid türklaste järeltulijaid Stockholmis. Ja me oleme andnud kõik nende teemadega seotud tõendid oma Rootsi partneritele,» lisas ta.

«Soome seevastu ei ole nagu Rootsi. Nad on natuke rahulikumad ja neil on arengute üle rohkem kontrolli. Aga Rootsi ei ole selline. Nad leiavad alati teatud põhjusi. Nad kasutavad alati teatud vabandusi. Nad räägivad alati põhiseadusest. Ja põhiseaduse valitseva põhimõttena hindavad nad sõnavabadust,» selgitas Erdoğan.

«Ja mina omakorda ütlen, et terrorismil ei ole sõnavabadusega midagi pistmist ning lõppkokkuvõttes on otsustajaks Türgi parlament,» lõpetas president.

Ankara on süüdistanud Soomet ja eriti Rootsit selles, et nad pakuvad varjupaika kurdi võitlejatele, kes on aastakümneid Türgi riigi vastu mässanud. Türgi soovib, et nii Soome kui ka Rootsi tugevdaksid oma terrorismivastaseid seadusi ning annaksid välja teatud inimesi, sealhulgas kurdi ajakirjanikke.

Samuti on Türgi juht kutsunud Soomet ja Rootsit üles tühistama 2019. aastal Türgile kehtestatud relvaembargo, mis seati seoses Ankara sõjalise pealetungiga Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles