Medvedev: Donbassi referendum toetaks Venemaa sõjategevust Ukrainas (3)

Copy
Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin (paremal).
Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees Dmitri Medvedev (vasakul) ja Venemaa president Vladimir Putin (paremal). Foto: EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL / Scanpix

Kui Ukraina okupeeritud alad hääletaksid «referendumil» Venemaaga liitumise poolt, võimaldaks see Moskval Donbassis oma sõjalist võimsust täiel määral kasutada, kõneles Venemaa endine president Dmitri Medvedev. 

Nõndanimetatud rahvahääletused Donetski ja Luhanski rahvavabariigis aitaksid Moskval läbi laienenud sõjalise mandaadi «kaitsta» sealseid elanikke senisest veelgi tõhusamalt, kõneles Dmitri Medvedev.

«Kallaletung Venemaa territooriumile on kuritegu ja kui see toime pannakse, lubaks see kasutada kõiki enesekaitsevahendeid,» ütles Venemaa julgeolekunõukogu aseesimees sotsiaalmeedias.

Medvedevi sõnul õgvendaksid rahvahääletused ajaloolise õigluse ja muudaksid geopoliitilise nihke maailmas pöördumatuks. «Seepärast neid referendumeid Kiievis ja Läänes nii palju kardetaksegi. Seepärast tuleb need läbi viia,» ütles ta.

Venemaa on okupeerinud suure osa Donbassi alast ning oblastit on juhtima määratud Putini käsilastest separatistid, kes kontrollivad piirkonda alates 2014. aastast, pärast seda, kui ulatuslike meeleavaldustega kukutati võimult Ukraina Kremli-meelne president Viktor Janukovõtš.

Venemaa annekteeris Krimmi pärast välkreferendumit, mille rahvusvaheline kogukond hukka mõistis ning mille järel Moskvale rea sanktsioone kehtestas.

Donetski separatistide liider Deniss Pušilin ütles täna, et rahvahääletuse Venemaaga liitumise küsimuses oleks pidanud juba ammu korraldama. Pušilini sõnul on ta suhelnud Luhanski separatistidega, et koordineerida referendumeid, ning alates esmaspäevast on ametnikud neis administratsioonides asunud rahvahääletuse üksikasju välja töötama.

Ukraina lõunaosas asuvas ja Vene okupatsiooniväe vallutatud Hersoni oblastis kutsusid ametnikud Moskva ametisse määratud võime läbi viima samasugust referendumit.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles