ÜRO peasekretär hoiatas «rahulolematuse talve» eest

Copy
ÜRO peasekretär António Guterres.
ÜRO peasekretär António Guterres. Foto: Michael M. Santiago/Getty Images/AFP/Scanpix

ÜRO peasekretär António Guterres hoiatas täna maailma liidreid «globaalse rahulolematuse talve» eest maailmas, mida kimbutavad mitmed kriisid alates Ukraina sõjast kuni kliima soojenemiseni.

«Silmapiiril on globaalse rahulolematuse talv,» ütles Guterres iga-aastase peaassamblee avamisel.

«Usaldus mureneb, ebavõrdsus kasvab plahvatuslikult, meie planeet põleb. Inimesed saavad haiget – kõige haavatavamad kannatavad kõige rohkem.»

Pärast kaks aastat kestnud Covid-19 pandeemiat paluti liidritel tulla isiklikult peaassambleele kohale, kui nad soovivad sõna võtta. Erand tehti Ukraina riigipeale Volodõmõr Zelenskõile.

Temperatuur tõuseb üle terve maailma ja Pakistanis on Ühendkuningriigi-suurune territoorium vee all. Guterres mõistis sellega seoses hukka fossiilkütuste ettevõtted, süüdistades neid «suitsidaalses sõjas looduse vastu».

«Räägime asjadest nii, nagu need on: meie maailm on fossiilkütustest sõltuvuses. Aeg on sekkuda. Meil on tarvis fossiilkütuste ettevõtted ja nende toetajad vastutusele võtta,» ütles peasekretär.

Ta kutsus arenenud riike neid ettevõtteid maksustama ning kasutama saadud vahendeid kliimamuutuse kahjude hüvitamiseks ning kõrgete hindade tõttu kannatavate inimeste toetamiseks.

«Reostajad peavad maksma,» ütles Guterres.

USA president Joe Biden esineb peaassambleel kolmapäeval.

«Sel aastal on teemadest väga tähtsal kohal Ukraina. See on vältimatu,» ütles Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell New Yorgis.

«Maailmas on palju probleeme, me teame. Kuid Ukrainas peetava sõja lööklaineid tuntakse kõikjal maailmas.»

Samuti on peaassambleele oodata Venemaa välisministrit Sergei Lavrovi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles