TEATEID AAFRIKAST Diktatuuri tüürivas Tuneesias valitseb kibestumine araabia kevade tulemusetuse pärast

, vabakutseline ajakirjanik
Copy
Tuneesia uue põhiseaduse vastased islamistliku Ennahda partei toetajad avaldavad referendumi eel meelt pealinnas Tunises. 
Tuneesia uue põhiseaduse vastased islamistliku Ennahda partei toetajad avaldavad referendumi eel meelt pealinnas Tunises. Foto: Chokri Mahjoub/zuma Press Wire/scanpix

Kui araabia kevade ülestõusulaine järel näis, et Tuneesia suudab ehk teistele piirkonna riikidele näidata teed demokraatiasse, siis nüüdseks on toonased edusammud tagasi pööratud ja rahvas elab kehvemalt kui tosin aastat tagasi.

Viimane ohumärk riigi tulevikule on tänavu suvel vastu võetud uus põhiseadus, mis kriitikute hinnangul annab surmahoobi Tuneesia niigi haprale demokraatiale. President Kaïs Saïedi fännidel on samas põhjust pidutseda, sest juulis referendumile pandud uus põhiseadus sai 96-protsendilise toetuse.

Tõsi, kolmveerand tuneeslastest ei hääletanud. Nii islamistlik Ennahda partei kui sekulaarne Vaba Konstitutsiooniline Partei kutsusid üles referendumit boikoteerima. Presidenti nõustanud jurist Sadok Belaïd ütles, et jagab laialdast hirmu, et võimalus diktatuurirežiimiks on Tuneesias valla, ning distantseerus referendumile pandud põhiseadusettepaneku lõppversioonist. Ohus on ka just reformeeritud pärimisõigus, mis annab naistele meestega samad õigused.

Hoolimata vähesest osalusest referendumil jõustus uus põhiseadus eelmisel kuul.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles