Montenegro president soovib ennetähtaegseid parlamendivalimisi

Copy
Montenegro president Milo Đukanović külastas märtsis vahetult enne koroonast tingitud lennupiirangute kehtestamist Tallinna ja andis Postimehele intervjuu.
Montenegro president Milo Đukanović külastas märtsis vahetult enne koroonast tingitud lennupiirangute kehtestamist Tallinna ja andis Postimehele intervjuu. Foto: Madis Veltman

Montenegro president Milo Đukanović astus teisipäeval sammu erakorraliste valimiste läbi viimiseks.

Aastal 2020 saavutas kiriku toetusega koalitsioon valimistel ajaloolise võidu Đukanovići Sotsialistide Demokraatliku Partei (DPS) üle.

Augustis umbusaldas parlament aga peaminister Dritan Abazovići läänemeelset vähemusvalitsust. Kuus kuud varem lagunes samal viisil peamiselt parempoolsete ja venemeelsete erakondade koalitsioonivalitsus.

Augusti algul sõlmis valitsus vastuolulise leppe Serbia Õigeusu Kirikuga, mis hõlmab seadusraamistikku sadadele Kiriku kontrolli all olevatele pühakodadele, kloostritele ja muule varale.

Đukanović ja mõned teised montenegrolased süüdistavad kirikut Serbia huvides tegutsemises. Usuteemadel on olnud Montenegros alati suur poliitiline mõju.

Esmaspäeval palus venemeelne Demokraatlik Rinne Đukanovićilt mõõduka rahvasaadiku Miodrag Lekići määramist tulevaseks peaministriks. Đukanović palus hoopis parlamendispiikril oma mandaadist loobuda, et sillutada teed ennetähtaegseteks valimisteks.

Tegemist on praegust poliitilist olukorda arvestades optimaalse lahendusega, kuna see võimaldab parlamendivalimiste korraldamist nii vara, kui võimalik, selgitas ta.

«Regionaalne ja globaalne kontekst, samuti poliitilised ja julgeolekualased väljakutsed, Montenegro majanduslikud ja rahanduslikud probleemid... vajavad pädevat, vastutustundlikku ja tõhusat valitsust,» ütles president Đukanović.

Parlament peab tema ettepaneku veel heaks kiitma.

EL-i kandidaatriik

Montenegro iseseisvuse arhitekt Đukanović on kutsunud ennetähtaegseid valimisi läbi viima juba mitu nädalat.

Montenegro lõi Serbiast lahku 2006. aastal ning kuulub NATO-sse. Samuti on see Euroopa Liidu kandidaatriik.

Kolmandik Montenegro 620 000 elanikust peab ennast serblaseks ning mõnede väitel ei peaks Montenegro olema iseseisev riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles