Zelenskõi tervitas lääneriikide vastuseisu libareferendumitele

Copy
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi.
Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi. Foto: Ukraina presidendi pressiteenistus / Planet Pix via ZUMA Press Wire / Scanpix

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi tervitas eile Kiievi lääneliitlaste hukkamõistu Moskva-meelsete nn separatistide plaanidele korraldada «rahvahääletusi» Venemaaga ühinemise üle.

«Ma tänan kõiki Ukraina sõpru ja partnereid nende ulatusliku ja kindla hukkamõistu eest Venemaa kavatsustele korraldada veelgi rohkem pseudo-rahvahääletusi,» ütles ta oma igapäevases pöördumises.

Zelenskõi pisendas isehakanud Donetski ja Luhanski vabariikide ning Vene vägede kontrolli all olevate Hersoni ja Zaporižžja oblasti alade okupatsioonivõimude plaani korraldada 23.-27. septembrini rahvahääletused.

«Täna olid üsna suured uudised Venemaalt. Kuid mis tegelikult juhtus? Kas me oleme kuulnud midagi, mida me pole kuulnud varem?» küsis ta.

Zelenskõi sõnul ei muutu Kiievi positsioon sellest.

«Säilitagem meie ühtsus, kaitskem Ukrainat, vabastagem meie maa ja ärgem näidakem nõrkust,» ütles ta.

Rahvahääletuste plaani mõistsid teisipäeval hukka NATO, Saksamaa, Prantsusmaa, USA ja teiste riikide juhid.

Annekteerimishääletusi on kavandatud mitu kuud ning neist anti teada ajal, mil Ukraina väed on teinud suuri edusamme vaenlase taganema sundimisel riigi kirdeosas Harkivi oblastis ja idas.

2014. aastal korraldati sarnane rahvahääletus Venemaa annekteeritud Krimmis, mida Kiiev ja lääneriigid keelduvad tunnustama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles