Truss alustas oma esimest välisvisiiti, lubas Ukrainale miljardeid abi

Copy
Briti peaminister Liz Truss saabumas ÜRO Peaassambleele New Yorgis.
Briti peaminister Liz Truss saabumas ÜRO Peaassambleele New Yorgis. Foto: Toby Melville / Reuters / Scanpix

Briti uus peaminister Liz Truss alustas eile oma esimest välisvisiiti, saabudes ÜRO Peaassambleele New Yorki, ja lubas Ukrainale mitu miljardit naela abi.

Enne kohtumist USA presidendi Joe Bideniga möönis Truss, et Brexiti-järgne ÜK-USA kaubanduslepe on ilmselt aastate kaugusel.

«Praegu ei leia aset mingeid läbirääkimisi USAga ja mul ei ole ootust, et need algaksid lähiajal,» ütles ta ajakirjanikele teel New Yorki.

Truss on lubanud teha ÜRO Peaassambleel aktiivselt tööd Ukraina toetuseks. Ta ütles, et Briti valitsus plaanib eraldada tänavu ühtekokku 2,3 miljardit naela (2,6 miljardit dollarit) ning sama palju tuleval aastal või isegi rohkemgi.

«Ukraina võidud viimastel nädalatel on olnud inspireerivad,» ütles ta avalduses. «Minu sõnum ukraina rahvale on selline: ÜK on jätkuvalt teie taga igal sammul, mida te astute. Teie julgeolek on meie julgeolek.»

Boris Johnsoni mantlipärija lendas Londonist New Yorki vaid loetud tunnid pärast kuninganna Elizabeth II matuseid esmaspäeval.

Kuninganna nimetas Trussi oma 15. peaministriks 6. septembril ühega oma viimastest tseremoniaalsetest sammudest monarhina. Ta suri kaks päeva hiljem.

Truss on tagasi Londonis neljapäeval, päev enne seda, kui rahandusminister Kwasi Kwarteng esitab avalduse erakorralisest eelarvest, mis on seotud valitsuse lubadusega kehtestada üha kerkivatele energiahindadele lagi.

Kultuuriminister Michelle Donelan tõrjus väiteid, et finantskriis võib sundida üle vaatama Londoni abi Ukrainale.

«Me ei hinda ümber meie toetust Ukrainale, me kahekordistame meie toetuse Ukrainale,» ütles ta Sky Newsile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles