Nõunik: Biden kutsub reformima ÜRO Julgeolekunõukogu

Copy
Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan.
Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan. Foto: RS/MPI/Capital Pictures / Scanpix

USA president Joe Biden kavatseb kutsuda reformima ÜRO Julgeolekunõukogu, kui ta osaleb maailmaorganisatsiooni Peaassambleel, teatas eile Valge Maja riikliku julgeoleku nõunik Jake Sullivan.

Ajal, mil USA ametnikud on frustreeritud Moskva vetodest Julgeolekunõukogu meetmetele ja resolutsioonidele Ukraina sõja kohta, kavatseb Biden eravestlustes ÜRO peasekretäri ja teiste ametnikega kutsuda reformidele. Ta võib ka teha seda avalikult, ütles Sullivan.

Küsimus ÜRO Julgeolekunõukogu reformimisest kerkib esile praktiliselt iga rahvusvahelise kriisi ajal, kui üks viiest alalisest liikmest (USA, Venemaa, Hiina, Ühendkuningriik ja Prantsusmaa) kasutab oma vetoõigust tõrjumaks resolutsioone, mida teised toetavad.

Viis, kuidas Moskva on kasutanud oma vetoõigust alates 24. veebruaril Ukrainasse tungimisest, on sundinud Washingtoni selle teema taas tõstatama ning avaldama survet Julgeolekunõukogu laiendamiseks.

Sullivan ütles, et ÜRO Peaassambleel esinedes keskendub Biden suuresti Venemaa sõjale Ukrainas kui ÜRO harta rikkumisele.

Harta sõnum on see, et «riigid ei saa vallutada oma naabreid jõuga», ütles Sullivan.

Biden «räägib iga riigiga, nendega, kes on ühinenud meie laiapõhjalise koalitsiooniga Ukraina toetuseks, ja nendega, kes on seni kõrvalseisjaks olnud», lisas ta.

USA president teatab ka valitsuse investeeringutest tegelemaks üleilmse toiduebakindlusega, mida on suurendanud Venemaa vallandatud sõda Ukrainas, lausus Sullivan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles