Hiina mahendas retoorikat Taiwani suhtes

Copy
Kanada sõjalaev HMCS Vancouver Taiwani väinas.
Kanada sõjalaev HMCS Vancouver Taiwani väinas. Foto: USA merevägi/AFP/Scanpix

Hiina mahendas täna Taiwani puudutavat retoorikat, öeldes, et saare emamaaga liitmine on vältimatu, kuid ta teeb pingutusi selle eesmärgi saavutamiseks rahumeelselt.

Avaldus tehti pärast USA ja Kanada sõjalaevade läbisõitu Taiwani väinast ning USA presidendi Joe Biden kinnitust, et Ühendriigid asuvad Hiina sissetungi korral Taiwani kaitsma.

Pekingi sõnad ei osuta ilmselt poliiitkamuutusele, vaid soovile enne oktoorbikuist Kommunistliku Partei kongressi olukord mitmel rindel maha rahustada.

«Tahan korrata, et oleme valmis püüdlema rahumeelse taasühendamise poole suurima siirusega ja tegema selleks ülimaid pingutusi,» ütles Hiina valitsuse Taiwani kõneisik Ma Xiaoguang vastuseks küsimusele võimaliku jõukasutuse kohta.

Taiwan lõi Hiinast lahku 1949. aasta kodusõjas, mis tõi mandril võimule kompartei. Peking peab aga Taiwani tänini osaks oma territooriumist ning on öelnud, et vajadusel kasutatakse selle kontrolli alla saamiseks jõudu.

Ma ei kasutanud pressikonverentsil Taiwanist rääkides sõna «jõud», vaid ütles, et Hiina kasutab Taiwani ja tema rahvusvaheliste toetajate provokatsioonide korral «otsustavaid meetmeid».

Ta lisas, et Hiina astub veel samme Taiwani aitamiseks, ning tõi esile Hiinaga lõimumise eelised ning julgustas süvendama inimestevahelisi suhteid.

«Emamaa peab olema ühendatud ja kindlasti ühendatakse,» rõhutas Ma, öeldes, et see on ajaloo suund, mida miski ei peata.

Demokraatlike vabadustega harjunud Taiwani elanikud ei soovi vabatahtlikult Hiinaga ühineda, eriti Hongkongis toimunut arvestades.

Hiina sõjavägi teatas teisipäeval USA ja Kanada sõjalaeva teekonnast läbi Taiwani väina, ilma et oleks nimetanud seda provokatsiooniks, nagu varem on tehtud.

USA hävitaja ja Kanada fregatt sõitsid läbi Taiwani väina, et tugevdada ühisoperatsiooniga selle marsruudi staatust rahvusvahelise veeteena.

Peking peab enda omaks nii demokraatlikku Taiwani kui ka väina, mis saart mandri-Hiinast eraldab. Sealt kulgeb läbi üks maailma kasutatavamaid laevateid.

Hiina ida väejuhatuse kõneisik kolonel Shi Yi kinnitas, et nende väed on alati kõrges valmisolekus, «tõrjuvad resoluutselt kõiki ähvardusi ja provokatsioone ning kaitsevad riiklikku suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust».

Viimati sõitsid USA ja Kanada sõjalaevad läbi Taiwani väina 11 kuud tagasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles