Läti minister: sõjaoht ei ole suurenenud, oodata on väejooksikuid

BNS
Copy
Läti kaitseminister Artis Pabriks.
Läti kaitseminister Artis Pabriks. Foto: Zane Bitere/LETA/Scanpix

Vene presidendi Vladimir Putini teade osalisest mobilisatsioonist ei tõsta Lätis sõjaohu taset, kuid riik peab valmistuma olukorraks, kus mobilisatsiooni alla kuuluvad Venemaa kodanikud hakkavad siit varjupaika paluma, ütles kaitseminister Artis Pabriks BNS-ile.

Tema hinnangul ei tohiks pärast Putini viimatist avaldust lääne reaktsioonis midagi muutuda – riigijuhid peaksid üksmeelselt ütlema, et ei tunnista Venemaa kavandatud libarahvahääletusi mitte mingil kujul ja Ukraina jääb jagamatuks. Samuti peaksid lääneriigid jätkama Ukraina toetamist igal võimalikul viisil.

Samas tuleks Putini avaldust arutada ka NATO juhtide tasandil, leiab minister.

Ta näeb Putini avaldust omamoodi ebaõnnestumiste tunnistamisena – Venemaa ei ole suutnud Ukrainas oma sõjalisi ja poliitilisi eesmärke saavutada.

Putini avaldusega ei ole sõjaline oht Lätile suurenenud, ütles Pabriks. Läti väe valmisolek on olnud pikka aega üsna kõrgel tasemel ja vastab nendele viimastele avaldustele. Läti teeb tihedat koostööd NATO liitlastega, pidevalt jälgides ja hinnates olukorda.

Ainus, millega Läti peab arvestama, on võimalik Venemaa varjupaigataotlejate sissevool, kes ei taha Vene sõjaväkke minna. Pabriks leiab, et Läti peaks varjupaigataotluste menetlemisel olema võimalikult konservatiivne ja ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles