Hiina vastas Putini kõnele üleskutsega relvarahule dialoogi teel

Copy
Hiina president Xi Jinping ja Vene president Vladimir Putin Usbekistanis.
Hiina president Xi Jinping ja Vene president Vladimir Putin Usbekistanis. Foto: Sergei Bobylev/Sotnik/AP/Scanpix

Hiina tegi täna vastuseks Vene presidendi Vladimir Putini Ukrainat puudutavale kõnele ja osalise mobilisatsiooni väljakuulutamisele üleskutse relvarahule dialoogi teel.

«Me kutsume asjaosalisi tegema teoks relvarahu dialoogi ja konsultatsioonide teel, et leida võimalikult kiiresti lahendus, mis vastaks kõigi poolte legitiimsetele julgeolekumuredele,» ütles Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Wang Wenbin.

Putin kuulutas kolmapäeva hommikul välja osalise mobilisatsiooni ja lubas kasutada Vene territooriumi kaitseks «kõiki olemasolevaid vahendeid». Enne seda olid okupeeritud Ukraina alad teatanud ootamatult referendumitest Venemaaga ühinemise üle.

Hiina ja Venemaa on viimastel aastatel vastukaaluks USA domineerimisele maailmas omavahel lähenema hakanud ning sõlminud «piiritud» suhted.

Eelmisel nädalal kohtusid Putin ja Hiina president Xi Jinping Usbekistani piirkondlikul tippkohtumisel ning püüdsid mõjutada Aasia liidreid toetama uut «rahvusvahelist korda».

Hiina välisministeeriumi pressiesindaja ütles kolmapäeval, et kõigi riikide suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust tuleb austada, tuleb järgida ÜRO harta eesmärke ja põhimõtteid, suhtuda tõsiselt kõigi riikide legitiimsetesse julgeolekumuredesse ning toetada kriiside rahumeelse lahendamise püüdeid.

«Hiina on valmis tegema rahvusvahelise kogukonnaga koostööd, et etendada ka edaspidi olukorra deeskaleerimises konstruktiivset rolli,» kinnitas Wang.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles