Maailma liidrid: Ukraina osutub võidukaks, mobilisatsioon märgib Venemaa läbikukkumist

Copy
USA välisministri Antony Blinken hinnangul on Venemaa praegused sammud nõrkuse märk.
USA välisministri Antony Blinken hinnangul on Venemaa praegused sammud nõrkuse märk. Foto: David Dee Delgado / Reuters / SCANPIX

Lääneriikide mõjukate poliitikute hinnangul on Venemaa presidendi Vladimir Putini otsus kuulutada välja osaline mobilisatsioon ja ähvardus kasutada kõiki vahendeid – viide tuumarelvale – märk meeleheitest ja Ukraina vastu peetava sõja ebaõnnestumisest.

USA välisminister Antony Blinkeni ütles parasjagu kogunevale ÜRO Peaassambleele viidates, et libareferendumite korraldamine Ukraina okupeeritud aladel ja reservistide osaline mobiliseerimine on märk Venemaa presidendi Vladimir Putini täielikust põlgusest ja halvakspanust ÜRO suhtes.

«Just need suveräänsuse, sõltumatuse ja territoriaalse terviklikkuse põhimõtted, mida me siin sel nädalal kaitseme, on need, mida Venemaa vägivaldselt ründab, sealhulgas püüdes jätkata nende referendumite läbiviimist ja rakendades veelgi rohkem jõude Ukraina suveräänse territooriumi hõivamiseks,» ütles Blinken.

Saksa liidukantsler Olaf Scholz mõistis Venemaa presidendi Vladimir Putini korralduse osalise sõjalise mobilisatsiooni korraldamiseks hukka kui meeleheitliku teo, mis peaks toetama Venemaa sõda Ukrainas.

ÜRO Peaassamblee veerelt rääkides nõudis Scholz, et Venemaa ei tohi kuritegelikku sõda Ukrainas võita ning ütles, et Putin teeb oma viimase otsusega teeb kõik veel palju hullemaks.

Vene presidendi Vladimir Putini otsus mobiliseerida reservväelased Ukrainasse võitlema näitab, et tema sissetung on läbi kukkumas, ütles Briti kaitseminister Ben Wallace.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles