KAS AJALUGU KORDUB? Poola suursaatkonna konverentsil võrreldakse sajanditaguseid sündmusi tänasega

Postimees
Copy

Kas ajalugu kordub? Kas imele Vislal järgneb sada aastat hiljem ime Dnepril? Kui oluline on läbi ajaloo olnud vastupanuvõitluse tulemuslikkus? Neile küsimustele otsivad vastupanuvõitluse päeval vastuseid Poola Vabariigi Suursaatkond Tallinnas ja Korporatsioon Rotalia.

Suursaatkonna ja korporatsiooni korraldatavat konverentsi saab jälgida Postimehe otsepildi vahendusel.

Pisut enam kui sada aastat tagasi olid maailma pilgud suunatud Poolale. Mitte kaugel tänasest sõjatandrist võitlesid toona Poola väed pealetungiva Punaarmeega. Varssavi lahingus purustasid poolakad Punaarmee ja peatasid punase katku leviku.

Poola Vabariigi suursaadiku Eestis Grzegorz Kozłowski sõnul algas Venemaa sõjalisest rünnakust Ukraina vastu suurim kriis Euroopas pärast Teist maailmasõda. Viimase üle 200 päeva jooksul on Venemaa relvajõud pidevalt rünnanud Ukraina inimesi, maad ja põhiväärtusi.

Lääs peab korraldajate sõnul Kiievit pidevalt toetama, et taastada Ukraina täielik suveräänsus ja territoriaalne terviklikkus. «Praeguse olukorra analüüsimisel tasub jõuda ka ajaloo ja eelkõige 1920. aasta Varssavi lahinguni, kus Poola väed alistasid bolševike armee ja peatasid nende marsi Lääne-Euroopa suunas.»

Lord Edgar Vincent D’Abernoni sõnul oli Varssavi lahing üks ajaloo otsustavamaid lahinguid. «Kui Varssavi lahing oleks lõppenud bolševike võiduga, oleks see olnud pöördepunkt Euroopa ajaloos, sest pole kahtlust, et Varssavi langemisega oleks Kesk-Euroopa jäänud avatuks kommunistlikule propagandale ja Nõukogude invasioonile».

Sellele küsimusele, samuti hetkeolukorra ja julgeolekuküsimustega seotud teemadele on pühendatud Korporatsioon Rotalia ja Poola Vabariigi Suursaatkonna korraldatav konverents.

22. september on Eestis riiklik tähtpäev, millega tähistatakse vastupanu okupatsioonivägedele. Tuntud ka Otto Tiefi valitsuspäevana, austatakse Eesti peaministri Otto Tiefi katset taastada Eesti iseseisvus 1944. aastal. Otto Tief oli üks Korporatsioon Rotalia asutajaliikmeid.

Korraldajate teatel on konverentsi eesmärk teadvustada poola rahva vastupanuvõitlust, mis kulmineerus Varssavi lahinguga, ning selle tähtsust demokraatia arengule Eestis ja kogu Euroopas kahe maailmasõja vahelisel ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles