Venemaal on mobilisatsioonivastastel protestidel kinni peetud üle 1300 inimese (9)

Copy
Vene politseiametnikud arreteerimas protestil osalenud inimest.
Vene politseiametnikud arreteerimas protestil osalenud inimest. Foto: Reuters Photographer

Venemaa eri paigus toimunud meeleavaldustel president Vladimir Putini väljakuulutatud tsiviilisikute osalise mobilisatsiooni vastu Ukraina sõtta on kolmapäeva õhtul kinni peetud üle 1300 inimese, teatas vabaühendus.

Meeleavaldusi jälgiva ühenduse OVD-Info teatel on vähemalt 38 Venemaa linnas toimunud protestid, millel on kinni peetud vähemalt 1332 inimest. Tegemist on suurima kodanike väljaastumisega pärast Moskva otsust saata oma sõjaväelased veebruaris Ukrainasse.

AFP ajakirjanikud Moskva kesklinnas nägid, kuidas märulivarustuses politseinikud pidasid kinni vähemalt 50 protestijat.

Vene impeeriumi endises pealinnas Peterburis olid AFP ajakirjanikud tunnistajaks, kuidas politsei piiras ümber väikese rühma meeleavaldajaid ja asus neid ükshaaval kinni nabima.

Protestijad skandeerisid «ei mobilisatsioonile!».

«Tulin välja plaaniga protestil osaleda, kuid näib, et kõik on juba arreteeritud. See režiim on end hukatusse määranud ja hävitab riigi noored,» ütles 60-aastane Aleksei, kes keeldus oma perekonnanime ütlemast.

«Miks te teenite Putinit, kes on olnud võimul 20 aastat!» karjus noor protestija ühele politseinikule.

«Ma tulin selleks, et öelda, et olen sõja ja mobilisatsiooni vastu,» ütles tudeng Oksana Sidorenko AFP-le. «Miks nad otsustavad minu tuleviku üle minu eest? Ma kardan enda, oma venna pärast,» lisas ta.

Kaitseminister Sergei Šoigu ütles kolmapäeval, et Venemaa mobiliseerib esialgu vaid 300 000 reservväelast pärast seda, kui Putin hoiatas telepöördumises, et Venemaa võib kasutada Ukrainas kõiki olemasolevaid sõjalisi vahendeid.

Lennufirmade ja reisibüroode andmed näitasid kolmapäeval, et Venemaalt väljuvad lennud olid sel nädalal peaaegu täis broneeritud.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles