Biden Trussile: USA ja ÜK on kohustatud kaitsma suure reede lepet

Copy
Briti peaminister Liz Truss kohtus ÜRO Peaassamblee 77. istungjärgu raames USA presidendi Joe Bideniga.
Briti peaminister Liz Truss kohtus ÜRO Peaassamblee 77. istungjärgu raames USA presidendi Joe Bideniga. Foto: Stefan Rousseau / REUTERS / SCANPIX

USA president Joe Biden ütles Briti vastsele peaministrile Liz Trussile nende esimesel omavahelisel ametlikul kohtumisel kolmapäeval, et nad mõlemad on kohustatud tagama suure reede leppe täitmist, mis tõi rahu Põhja-Iirimaale.

«Me mõlemad oleme kohustatud kaitsma» lepet, ütles Biden Trussile ÜRO Peaassamblee raames aset leidnud kohtumisel New Yorgis.

Oma esimesel ÜRO sessioonil Briti peaministrina viibiv Truss ütles, et ootab Belfasti suure reede leppe arutelu ning viise, kuidas olla kindel, et seda tagatakse ka tulevikus.

Truss on väljendanud lootust, et ta suudab välja kaubelda lahenduse Suurbritannia ja Euroopa Liidu vahel seoses Brexiti-järgse kaubandusega Põhja-Iirimaal.

Vaidlused keskenduvad küsimusele, kuhu tõmmata tollipiir nüüd, mil Suurbritannia ei ole enam osa Euroopa ühisturust. Variant on tõmmata see Ühendkuningriigi peamise osa ja Põhja-Iirimaa vahele või siis Põhja-Iiri ja EL-i liikmesriigi Iirimaa vahel.

ÜK-meelsed unionistide parteid seisavad selle vastu, et nende kodupiirkond isoleeritakse emamaast.

Samas, kui rajada tegelik piir Iiri saare Briti poole ja iseseisva Iirimaa vabariigi vahele, siis läheks see vastuollu suure reede rahuleppega, mis sõlmitu 1998. aastal. Piiri kaotamine toona oli oluline osa leppest, millega lõpetati 30 aastat kestnud vägivaldne vastuseis Londoni ülemvõimule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles