Europarlamendi delegatsioon muretseb nuhkvara kasutamise pärast Poolas

Copy
Sõna Pegasus ja binaarkoodi numbrid nutitelefoni ekraanil. Foto on illustratiivne.
Sõna Pegasus ja binaarkoodi numbrid nutitelefoni ekraanil. Foto on illustratiivne. Foto: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire / Scanpix

Euroopa Parlamendi delegatsioon väljendas eile muret selle üle, et Poola valitsus kasutab nuhkvara Pegasus ning kodanike kaitsmise asemel on võetud sihikule demokraatlikud institutsioonid ja isikud.

Sel nädalal Varssavit külastavad europarlamendi liikmed kuuluvad erijuurdluskomisjoni, mis loodi uurimaks järelevalvetarkvara kasutamist Eroopa Liidus.

«Ma arvan, et meie mõttevahetused heitsid valgust sekkuva nuhkvara ebaseaduslikule kasutamisele Poolas demokraatlike toimijate vastu,» ütles delegatsiooni juht Jeroen Lenaers ajakirjanikele.

«Me näeme, et seadusliku ja institutsionaalse kontrolli tasakaal on lõhutud võimaldamaks võtta sihikule isikuid, keda peetakse valitsuse vastasteks,» lisas Hollandi poliitik.

«Selle tulemusena on jämedalt rikutud Poola ja Euroopa seadustes pühaks peetud olulisi demokraatlikke standardeid ja kodanike õigusi.»

Iisraeli tehnoloogiafirma NSO Group loodud Pegasuse nuhkvara sattus rahvusvahelise skandaali keskmesse eelmisel aastal, kui meediauuringud paljastasid, et valitsused on kasutanud seda aktivistide, poliitikute, ajakirjanike ja isegi riigipeade järel nuhkimiseks.

Poola mõjuvõimsa valitsuspartei juht tunnistas, et riik on selle nuhkvara ostnud, kuid lükkas tagasi süüdistused, et seda on kasutatud opositsiooni vastu.

Kanadas baseeruva küberturbe seirerühma Citizen Lab andmetel on Pegasust kasutatud Poola opositsioonipoliitikute, sealhulgas 2019. aastal valimiskampaaniat koordineerinud senaatori vastu.

Pegasus võimaldab ligipääsu telefoni sõnumivahetusele, piltidele ja asukohale, samuti  telefoni kaamera või mikrofoni sisselülitamist, ilma et ohver seda teaks.

Pegasuse on soetanud 14 ELi liikmesriiki, kellest kahe litsents on nüüdseks Lenaersi teada tühistatud. Ta arvab, et need on Poola ja Ungari, kuid rõhutab, et ei ole sellele kinnitust saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles