Austraalias protestiti Elizabeth II leinapäeval monarhia vastu

Copy
Monarhiavastane meeleavaldus Melbourne'is 22. septembril 2022.
Monarhiavastane meeleavaldus Melbourne'is 22. septembril 2022. Foto: JOEL CARRETT / EPA / Scanpix

Sajad aktivistid avaldasid täna Austraalias meelt Briti koloniaalvõimu destruktiivse mõju vastu põliselanikele, ehkki oli riigipüha kuninganna Elizabeth II mälestuseks.

Meeleavaldajad tulid Sydneys, Melbourne'is, Canberras ja teistes linnades tänavatele loosungi all «Kaotame monarhia» ning protestisid põliselanike tagakiusamise vastu, mis sai alguse esimeste brittide maabumisega Austraalias rohkem kui 200 aastat tagasi.

Sydneys kogunes rahvas kesklinna kuninganna Victoria kuju ümber ning kulges rongkäigus läbi peatänavate.

«Minu arvates peaks monarhia teadma, et Austraalias on mõned asjad veel lõpetamata,» ütles gomeroi rahva esindaja Gwenda Stanley.

«Monarh ei ole midagi, mida leinata, kui üldse, siis meie rahvas peaks rõõmustama,» lisas ta ning nõudis põliselanikele maade tagastamist ja «sõjakuritegude» hüvitamist.

«Monarhia tuleb kaotada, oleks tulnud juba paljude aastate eest,» ütles aktivist Paul Silva.

«Austraalia esimesed rahvad võitlevad ikka veel oma põliste maade eest,» lisas ta. «Me nõuame nende tagastamist.»

Monarhiat esindav Austraalia kindralkuberner David Hurley ütles Canberras kuninganna mälestustseremoonial, et mõistab saare esmaasukate muresid.

«Arvestades ühendavat rolli, mida tema majesteet etendas, on tema lahkumine mõistagi toonud kogukonnas kaasa erinevaid reaktsioone,» tõdes ta.

«Olen teadlik ja austan seda, et paljude Austraalia põliselanike reaktsiooni on kujundanud meie koloniaalminevik ja laiem lepitusteekond. See on teekond, mida me riigina peame jätkama.»

Austraalia peaminister Anthony Albanese on lubanud oma esimese kolmeaastase ametiaja jooksul referendumit, mis annaks põliselanikele õiguse konsulteerida parlamendiliikmetega neid puudutavates küsimuses.

Albanese, kes hakkas maikuise valimisvõidu järel ehitama vundamenti vabariiklikule korrale, on pärast kuninganna Elizabethi surma öelnud, et leinaaeg ei ole muutusteks kohane.

Briti asunike saabumisega 1788. aastal algas umbes 65 000 aastat saarel elanud põlisaustraallaste diskrimineerimine ja rõhumine, mis kestis kaks sajandit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles