Neli aastat tagasi ülekaalukalt Itaalia valimised võitnud populistliku Viie Tähe Liikumise toetus oli tänavu suvel vabalanguses, kuni partei liider Giuseppe Conte tõmbas riigi valitsuselt vaiba alt – nüüd erakorraliste valimiste eel on suudetud poolehoidu taas paari protsendipunkti võrra kasvatada, mistõttu näib, et erakond astus vähemalt enda ellujäämiseks taktikaliselt õige sammu.

Viie Tähe Liikumise (M5S) toetus hakkas sulama aasta tagasi, kui lõppesid koroonaaja katsumused ning erakond otsustas pärast järjekordset valitsuskriisi ikkagi jääda Mario Draghi juhtimisel moodustatud kuue erakonna ühtsusvalitsuse liikmeks.

Ühtsusvalitsuse moodustamise hetkeks oli Viie Tähe Liikumisel seljataga aastane koostöö valitsuses paremäärmusliku Liigaga ning samapikk koostöö sotsiaaldemokraatliku Demokraatliku Partei ja vasakpoolse Vabaduse ja Võrdsuse parteiga.

M5S tutvustas ennast 2009. aastal Itaalia poliitilisele maastikule sisenedes jõuna, mis ei asu ei vasakul ega paremal, vaid on mõlemast poolest üle. Võimul olles kaotas 2018. aasta valimistel üle 32 protsendi häältest kogunud erakond aga sellest suurema osa, kuni mõne kuu eest oli nende seljataga vaid napp kümnendik valijaist.

Kommentaarid
Copy