Orbán: EL-i sanktsioonid Venemaale tuleks aasta lõpuks tühistada (15)

Copy
Ungari peaminister Viktor Orbán.
Ungari peaminister Viktor Orbán. Foto: DARKO VOJINOVIC/AP/Scanpix

Ungari peaminister Viktor Orbán tahab, et Euroopa Liidu sanktsioonid Venemaale tühistataks aasta lõpuks, kirjutas täna valitsusmeelne ajaleht.

Viimastel aastatel Vene presidendi Vladimir Putiniga head suhted loonud Orbán on Venemaale Ukrainasse tungimise eest määratud sanktsioonide vastu korduvalt sõna võtnud, öeldes, et need kahjustavad Euroopat rohkem kui Venemaad.

Päevalehe Magyar Nemzet teatel oli peaminister kolmapäeva õhtul peetud kinnisel koosolekul nõudnud oma Fideszi partei liikmetelt kiirest sanktsioonidest vabanemist.

«Meie andmetel kutsus Orbán Fideszi fraktsiooni liikmeid tegema kõik endast oleneva tagamaks, et Euroopa tühistab need sanktsioonid hiljemalt aasta lõpuks,» kirjutas leht.

Valitsuse pressibüroo ei vastanud AFP palvele teadet kommenteerida.

Brüssel on asunud tööle uue sanktsioonipaketi kallal.

EL-i välisministrid arutasid kolmapäeval erakorralisel kohtumisel sanktsioone, kuid lõppotsuseks on vaja ametlikku istungit.

Ungari välisminister Péter Szijjártó ütles, et täiendavad sanktsioonid üksnes süvendavad probleeme.

«Euroopa kannatab Ukraina sõja tõttu kehtestatud piirangutest rohkem kui Venemaa ja seetõttu tuleks kaheksas sanktsioonipakett unustada,» ütles ta nädala algul New Yorgis ÜRO Peaassambleel.

Vene gaasist ja naftast sõltuvas Ukrainas on rekordiline inflatsioon ning kardetakse energiapuudust. Budapest on juba kaubelnud EL-ilt välja erandi Vene toornafta impordile torujuhtmete kaudu.

Pärast Ukraina sõja puhkemist on Ungari ostunud Venemaalt täiendava koguse gaasi.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles