Itaalias homme toimuvate erakorraliste valimiste kampaania fookuses on olnud üha kasvavad energiakulutused ning üldine elukalliduse tõus, samas kui Euroopa Liit (EL) muretseb, et Rooma võib eeldatava paremäärmusliku valitsuse juhtumisel heita üle parda eelarvereeglid ning teiste riikide radikaalide toetamise kõrval soojendada ka suhteid Venemaaga.

Kiire inflatsiooni mõju paistab eriti hästi silma niigi vaesemas Lõuna-Itaalias. Iga päeva 140 inimesele Salerno supiköögis sooja toitu pakkuv Mario Conte ei suuda enam nõudlusega toime tulla. Soosikuna valimistele mineva paremäärmusliku partei Itaalia Vennad (FdI) juht Giorgia Meloni on seejuures lubanud tühistada praeguse vaesuse vähendamiseks mõeldud kava, mis võib olukorra veelgi hullemaks teha.

Itaalia on ainus ELi maa, kus Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) andmeil kahanes inflatsiooniga korrigeeritud palgatase aastatel 1990–2020. Lisaks pole riigis kehtestatud ka miinimumpalka.

Kogu riigis on Quorum/YouTrendi hiljutise küsitluse kohaselt 90 protsenti inimesi mures energiaarvete maksmise pärast.

Olukorra lahendamiseks soovivad vasaktsentristlikud erakonnad kehtestada arvetele hinnalae, samas kui parempoolsed kutsuvad üles saavutama energiasõltumatust eelkõige tuumaenergia edendamise abil, tõi välja Euronews.

NATO ja ELi liikmena on Itaalia Darghi juhtimisel vankumatult toetanud Ukrainat sõjas Venemaa vastu, kuid ajalooliselt on Roomal olnud sõbralikud suhted Kremliga ning eriti soosivalt on Venemasse suhtunud just paremjõud, kes valimiste järel ilmselt võimule kerkivad.

Peaministrina kohtles Silvio Berlusconi Venemaa riigipead Vladimir Putinit oma sõbrana ning Matteo Salvini on astunud kaamerate ette Putini pildiga särgis. Viimasel ajal on Liiga liider sarjanud ka Venemaale kehtestatud sanktsioone, väites, et need teevad ELile rohkem kahju kui Venemaale.

Kommentaarid
Copy