IGOR TARO UKRAINA PÄEVIK ⟩ Mobilisatsioon tuleb osaline: rindele minnakse tervena, tagasi kilepakendites tükikaupa

Igor Taro
Copy
Moskva.
Moskva. Foto: ANTON KARLINER / Scanpix

UKRAINA PÄEVIK 22.09: keegi ei kartnud mobilisatsiooni, peale venelaste.

  • Ukraina pool tõmbab põhjarindel olulise piirkonna - Lõmani - piiramisrõngast koomale.
  • Sõjavangide vahetuses sai Ukraina tagasi mitu legendaarset kangelast ja võõrleegioni võitlejad ning pidi loovutama ühe reeturist lurjuse.
  • Vene mehed põgenevad massiliselt mobilisatsiooni eest, kuid riik ei takista nende lahkumist.

Vene okupantide kaotused Ukraina peastaabi andmetel olid päeva alguse seisuga järgmised -
isikkoosseisu 55 510 (+400)
tanke 2 236 (+9)
soomukeid 4 776 (+28)
suurtükke 1 341 (+1)
raketiheitjaid 318
õhutõrjesüsteeme 169 (+1)
lennukeid 253
helikoptereid 218 (+1)
droone 941 (+9)

Isikkoosseisu kasv on seotud lahingutega Lõmani ümbruses ja Donetski operatiivsuunal (sh. Bahmuti lähistel).

Ukraina väed liiguvad ümber Lõmani läänest ringiga, et luua olukord, kus sealne kontingent kaaluks kiirelt ja lahinguteta lahkumist või vastasel juhul piirata see sisse. Ukrainlased asuvad Lõmani loode ja kagunurgas, olles positsioonidel lõuna ja lääne pool.

Hetkel on Lõmanist taandumistee avatud sisuliselt vaid põhja poole, sest idapoolne pääs Kreminnasse asub juba okupantide jaoks ohtlikul alal, kus on ukraina üksused käinud Kreminna okupeerijaid kimbutamas.

Hetkel peaks lahingud käimas veel Drobõševe serval, mis on Lõmani naaberasula. Ukraina üksused on arvatavasti vabastanud ka kaugemal loodes asuva Korovij Jar-i, kust on võtnud suuna liiguda suurema kaarega Lõmani kaitsele asunud vene okupantide üksuste tagalasse, perspektiiviga lõigata läbi taandumistee Svatovo poole.

Selleks peavad ukrainlased liikuma veel umbes 20 kilomeetrit. Kiirus sõltub, kui palju vene üksusi võiks seal sügavuses olla. Ilmselt pole seal korralikku kaitset üles seatud ja Lõmani vabastamine on suures plaanis otsustatud. Küsimus on ainult ajas. Varasemad kaudtule- ja raketilöögid Svatovo ja Novoaidari pihta näitasid, et see maantee on juba ukrainlaste tulekontrolli all.

Kupjanski piirkonnale vasturünnakute korraldamine vene okupantide poolt ei anna tulemust.

Ukrainlaste tagalas on venelased korraldanud kaudtulelööke Harkivi oblasti piiriäärsetele aladele põhjas ja Kupjanski naabruses (kõige põhjapoolsem sinine nool). Lisaks on venelased korranud raketirünnakut Petšenegi veehoidla lüüsile, mida on mõne päeva jooksul juba kahjustanud.

Bahmuti suunal on venelastel ilmselt õnnestunud tekitada ühel väikesel lõigul lokaalne suurtükitule ülekaal ning nad on liikunud Bahmutile lähemale. Suuri pingutusi teevad nad ka Bahmutist lõunas mõnede külade hõivamiseks. See tähendab, et sinna läheb vene armee põhiressurss.

Ukrainlased hoiavad seal korralikult positsioone, isegi kui peavad taanduma, siis käib see viivituslahingutega organiseeritult. Enamasti võetakse tulevalli möödumisel endised positsioonid tagasi ja pekstakse okupandid algpunkti tagasi.

Putin juba murdis oma hambad Donbassis, aga nüüd võivad minna ka proteesid. Arvatavasti visatakse esimesed kiirmobiliseeritude kambad just selles pisikeses lõigus katlasse, kus neist saab kiire laastutuli.

Donetski suunal on ukraina üksustel olukord rahulikumaks läinud, kuigi rahust on asi veel kaugel. Osaliselt saab seda selgitada vene üksuste ümbergrupeerumisega ning saatmisega Luhanski oblasti põhjaosa kaitsele, sh. Lõmani ja Svatovo piirkonda. See neid siiski ei päästa. Avdiivka, Marjinka ja Novomõhhailovka saavad kaudtuld.

Vene okupandid ründasid Torezi linnas lennukipommiga kõrget paneelmaja, tekitades sellesse hiiglasliku augu - tõenäoliselt on seal suur tsiviilohvrite arv, aga õhtul polnud veel andmeid.

Lisaks süüdistasid okupandid ukrainlasi Donetski siseturu pommitamises, kuid ilmselt polnud ukrainlastel selleks põhjust. Mida ukrainlased tegelikult pommitasid, asus ilmselt Jasinuvata ja Jenakieve kandis, kus sai pihta venelaste baas.

Zaporižžja operatiivsuunal jätkusid suurtükiduellid. Ukraina üksustel õnnestus siin maha võtta üks venelaste helikopter, mis tuli tuletoetust tegema.

Energodarist on ilmunud öövatlusega tehtud video ukrainlaste luureüksusest linna serval. Samuti on sealkandis tuvastud iraani drooni jäänused.

Iraani droonidest oli kuulda ka Hersoni operatiivsuunal, kus Odessa piirkonna õhukaitse suutis neli tükki alla tulistada vaid kahe raketiga. Selle kohta on ka hea selgitus - tundub, et need iraani droonid lendavad paaridena. Õhutõrjerakett plahvatab aga õhus enne objektiga kokkupuudet, tekitades selle ümber killupilve.

Kui need olid piisavalt üksteise lähedal, siis saigi võimalikuks kaks ühes tabamus. Mõned droonid jõudsid ka sihtmärgini - üks tekitas tulekahju Krivõi Rigi ühes elumajas, teine lendas Otšakovi sadamasse ning tabas puksiiri. Muide, seda sadamat on vene okupandid viimasel ajal regulaarselt rünnanud, eriti teraviljahoidlaid. Samuti on nad rünnanud teraviljahoidlaid rannikust eemal, Mõkolaivist põhja pool.

Hersonis endas sai ukrainlaste raketilöögiga tabamuse kadõrovlaste pesitushoone. 40 neist liiguvad koju kilepakendites ja veel 30 vajavad lähiajal tõsist lappimist. Öeldi ju, et mobilisatsioon tuleb osaline. Minnakse tervena rindele ning tagasi saab osade kaupa.

Mobilisatsiooni teemal reflekteerinud teiste riikide liidrid on seda sammu hinnanud üsna üksmeelselt märgina, et Vene profiarmee on niinimetatud erioperatsiooni eesmärkide täitmisel läbi kukkunud ja seetõttu on tarvis massilist reservistide mobiliseerimist.

Teine läbiv mõte on see, et Putini aeg hakkab otsa saama - sellest supist ta enam end välja ei vingerda. Võimukaotus on kõige kergem perspektiiv, vastutus sõjakuritegude eest on juba tõsisem ja sellest kõnelevad otse nii USA välisminister kui Briti valitsusjuht, Ida-Euroopast rääkimata.

Oluliselt tähtsamaks on Ukrainas peetud Ukraina kangelaste vabastamist Türgi ja Saudi Araabia osalusel. Üsna huvitav on sõjavangide vahetuse valem - Ukraina sai tagasi 215 võitlejat, Venemaa 55+1.

55 venelast vahetati 5 Azovi polgu ülema ja 10 välismaalase vastu. Ülejäänud 200 ukraina võitlejat vahetatid Putini sõbra Viktor Medvetšuki vastu, kes põgenes sõja alguses koduarestist ja saadi ikkagi ukraina eriteenistuste poolt kätte.

Ukrainlased peavad ühe lurjuse vahetust 200 oma kaitsja vastu suureks võiduks. Vene šovinistid on marus ja nende hetkel eraldatava biogaasiga saaks ilmselt väiksema linna ära kütta ja elektriga varustada - pasundatakse suurest reetmisest ja sellest, kuidas ühtegi ukrainlaste ei tohi enam vangi võtta.

Siit ka väärtusruumi vahe - Ukraina võtab venelastest vange hea meelega, sest soovib neid omade vastu vahetada. Vene sõjahüsteerikud on aga nõus omasid vaenlase vangilaagrites mädaneda lasta, peaasi, et ei peaks ise vange võtma. Siit edasi võib igaüks arvata, kummal pool on rohkem motivatsiooni võidelda.

See on 211. osa 24. veebruarist taasilmuma hakanud Ukraina Päeviku sarjast. Tegu on vabatahtliku projektiga, mille eesmärgiks on kokkuvõtliku ja süstemaatilise teabe edastamine. See peaks võimaldama kõigil jälgijatel keskenduda kõige olulisemale - oma igapäevasele panusele Ukraina vabaduse ja Euroopa julgeoleku eest peetava sõja võitmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles