Berlusconi sattus Putini kohta tehtud avalduse tõttu kriitika alla

Copy
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi Krimmi poolsaarel Sevastopoli lähistel 11. september 2015.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi Krimmi poolsaarel Sevastopoli lähistel 11. september 2015. Foto: Alexei Druzhinin/AP/Scanpix

Itaalia ekspeaminister Silvio Berlusconi ütles neljapäeva õhtul teleusutluses, et tema vana sõber Vladimir Putin läks Ukraina sõtta rahva ja kaaskonna survel.

Reedel oli 85-aastane Berlusconi sunnitud avalduse kohta selgitusi jagama ja väitma, et teda mõisteti valesti.

Berlusconi partei loodab pühapäevaste valimiste järel Giorgia Meloni paremäärmusliku Fratelli d'Italia (Itaalia Vennad) valitsuse väiksema partnerina võimule naasta.

«Putin sattus väga keerulisse ja dramaatilisse olukorda,» ütles Berlusconi telekanalile Rai.

Tema sõnul sõitis Ukraina Donbassi separatistide delegatsioon Moskvasse ja palus abi Ukraina relvajõudude väidetavate rünnakute vastu.

«Venemaa elanikud, partei, ministrid sundisid Putinit seda erioperatsiooni välja mõtlema, et siseneda ja jõuda nädalaga Kiievisse ning asendada (Volodõmõr) Zelenskõi valitsus heade inimestega, ja siis teise nädalaga tagasi tulema,» rääkis Berlusconi.

Avaldus vallandas pahameeletormi ning ekspeaminister oli sunnitud väitma, et temast saadi valesti aru ja et ta räägib lihtsalt seda, mida on teistelt kuulnud.

«Agressioon Ukraina vastu on õigustamatu ja vastuvõetamatu,» ütles Berlusconi reedel avalduses ning kinnitas toetust Euroopa Liidule ja NATO-le.

Vasaktsentristliku Demokraatliku Partei esimees Enrico Letta nimetas Berlusconi avaldust skandaalseks.

Berlusconi on ammust aega Putini sõber. Ka Meloni alliansi teise liikme Liiga juht Matteo Salvini on varem öelnud, et imetleb Putinit.

Meloni toetab aga Itaalia lahkuva valitsuse otsust Ukrainale relvi saata ning lääneriikide sanktsioone Venemaale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles