Leedulanna terrorismiprotsessile kutsuti tunnistajaks tšetšeen

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eglė Kusaitė
Eglė Kusaitė Foto: SCANPIX

Vilniuse ringkonnakohus otsustas kutsuda terrorismis süüdistatava Eglė Kusaitė protsessile tunnistajaks tšetšeeni Hassan Arsigirajevi.

Kohus kavatseb meest küsitleda ülehomsel istungil.

«Ta on tšetšeen, ta andis tunnistusi Magomadovite asjas, ta annab tunnistusi ka minu vastu,» ütles Kusaitė esmaspäeval BNS-ile, varjamata, et Arsigirajevi tunnistused ei ole talle soodsad.

Kohus avalikustas täna ligi 20 köitest koosneva kohtuasja materjalid, avalikustamine kestis pea neli tundi.

Kusaitė ise pole veel tunnistusi andnud, ta ütles BNS-ile, et teeb seda pärast kõigi tunnistajate küsitlemist. «Ma kasutasin õigust anda tunnistusi pärast tunnistajate küsitlemist,» märkis ta.

Leedu ja Vene õiguskaitseorganid süüdistavad Kusaitėt ning Vene kodanikest Apti Magomadovit ja Aišat Magomadovat Venemaal toimuma pidanud terroriakti ettevalmistamises.

Kusaitė vahistati Leedus 2009. aasta oktoobris, kui toona 21-aastane leedulanna kavatses lennata Moskvasse Magomadovite juurde.

Magomadovid vahistati Vene Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) eriüksuse operatsiooni tulemusena 2010. aasta 19. jaanuaril. Mullu detsembris mõisteti nad süüdi, Apti peab otsuse järgi vanglas veetma kuus ning Aišat kaks aastat.

Kusaitėt süüdistatakse organiseeritud grupi moodustamises terroriakti toimepaneku eesmärgil.

Prokuröride väitel tunnistas kahtlusalune üles, et kavatses sõita Tšetšeeniasse ja end seal väeosa juures õhku lasta.

Süüdimõistmise korral ähvardab teda eluaegne vangistus.

Naine eitab oma süüd, samuti süüdistas ta uurijaid hiljuti enda survestamises. Kusaitė ema ütleb, et kriminaalasja tema tütre vastu fabritseerisid Leedu julgeolekuameti ja prokuratuuri töötajad.

Osa inimõiguslasi ja poliitikuid on tõstatanud küsimuse Vene FSB rollist Kusaitė asjas, ent Leedu prokurörid tõrjuvad kategooriliselt kõiki neid süüdistusi.

Kusaitė asjas on kavas küsitleda ka Magomadoveid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles