Soome piirab märkimisväärselt Vene kodanike sisenemist

Copy
Sõidukid Soome-Vene piiril.
Sõidukid Soome-Vene piiril. Foto: Sasu Makinen/Lehtikuva/AP/Scanpix

Soome valitsus teatas täna, et piirab märkimisväärselt Venemaa kodanike sisenemist riiki.

Soome president ja ministrite nõukogu otsustasid piirata venemaalaste riiki sisenemist, tuues põhjuseks «tõsise kahju Soome rahvusvahelisele positsioonile», teatas valitsus avalduses.

Välis- ja julgeolekupoliitika ministrite komisjon teatas, et uute viisade väljastamist piiratakse, märkis valitsus avalduses.

Soome välisminister Pekka Haavisto sõnul peab Venemaa kodanikele Soome viisa väljastamiseks olema mõjuv, näiteks perekondlik, põhjus. Praktiliselt kogu turismiliiklus Venemaalt Soome blokeeritakse.

«Neil, kes ületavad piiri üksnes turismi eesmärgil, keelatakse sisenemine,» ütles Haavisto täna pressikonverentsil.

See kehtib nii Soome poolt väljastatud turismiviisaga kui ka mõne teise Schengeni riigi poolt väljastatud turismiviisaga reisivate venelaste kohta, lausus Haavisto.

Soome välisminister lisas, et otsus vormistatakse lõplikult lähipäevil.

«Ma usun, et pärast valitsuse otsust saab väga kiiresti hakata asja menetlema,» ütles ta.

«Me oleme lähtunud Schengeni süsteemi võimaldatud praktikast, mille kohaselt keeldutakse riiki sisenemise lubamisest rahvusvaheliste suhete ohustamise tõttu,» märkis Haavisto.

Soome idapiiri on viimase paari päeva jooksul tabanud kõrgenenud vool Vene Föderatsiooni kodanikest, kes soovivad kodumaalt lahkuda pärast riigipea Vladimir Putini teadet, et riigis kuulutati välja osaline mobilisatsioon.

Piiriületajate arv on nädalaga kahekordistunud, teatas Soome piirivalve. Kokku saabus üle Soome idapiiri eile 6470 venemaalast.

Mõned saabujatest on Venemaale tagasi pöördunud, osa aga liigub edasi teistesse riikidesse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles